• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Словашки практиканти придават европейски привкус на френски ресторант

През лятото на 2017 г. Луция Белухова започва едногодишен стаж в бирария в град Лавал в Северна Франция.
Picture

Преди Луция да се премести във Франция — пътуване, което ѝ отнема 18 часа с микробус — тя учи в академията по хотелиерство в Нитра в родната си Словакия, където взема диплома за обслужване и управление в хотелиерската и ресторантьорската индустрия.

След това Луция се стреми да придобие професионален опит в чужбина и с помощта на програмата Твоята първа работа в EURES (YfEJ) намира работа като практикант в бирария Laval в Le Cap Horn.

YfEJ предлага на търсещите работа възможност да придобият ценен професионален опит в чужбина, като ги въвежда в нова страна, култура, а често — и в нов език. За Луция този културен и езиков стимул се явява основната мотивация за участие в програмата. „Исках да подобря френския си език и да опозная друга култура, затова реших да отида във Франция“, казва тя. „Преди това никога не бях работила в чужбина.“

За практиканти като Луция, работата в чужбина носи нови преживявания и предизвикателства. „Най-трудното нещо беше френският език“, обяснява тя. „В училище ми беше лесно, но в реална атмосфера е доста по-трудно. Има и много други неща, които ме изненадаха, защото Франция е много различна от Словакия.“

За по-лесното си установяване във Франция Луция получава финансова подкрепа от YfEJ и предложение за квартира в местна къща, където живее с други млади хора, дошли за професионално обучение.

Луция провежда двойно обучение, което означава, че тя прекарва около три седмици месечно като сервитьорка в бирарията, а в останалото време учи в Centre de Formation des Apprentis des Villes de la Mayenne (CFA VM, Център за обучение на практиканти за градове в окръг Майен).

Луция не е първият практикант от Словакия, работил в Le Cap Horn. Всъщност бирарията набира хора за обучение от страната през последните четири години, и то с голям успех — благодарение на партньорството с CFA VM, което представлява YfEJ, като се явява свързващо звено между местните фирми и хора от чужбина, търсещи работа.

Както обяснява главният управител на Le Cap Horn Жил Пулен, това дава достъп на бирарията до набор от потенциални практиканти, които с ентусиазъм и страст искат да се присъединят към сектора, за който на местно ниво има недостиг на работна ръка. „Вече четири години успявам да наемам практиканти от Словакия“, казва Жил. „Млади хора, които работят упорито и се интересуват от сектора — нещо, което в нашия регион липсва.“

Луция и колегите ѝ от Словакия са успели да впечатлят Жил с езиковите си умения,както на френски, така и на английски език. Според Винсен Льодофен, ръководител на европейските програми в CFA VM, наличието на работно място на практиканти от чужбина, говорещи няколко езика, създава европейско измерение, което е добро за клиентите и може да помогне на френския персонал да стане по-отворен и информиран относно Европа.

Със своя ентусиазъм, езикови умения и международна ориентация Луция и нейните предшественици са направили нещо повече от просто запълване на уменията си, което води до взаимно изгодно партньорство, както за работодателя, така и за служителя.

Това партньорство е част от пилотен проект на консорциум от 33 европейски учебни центъра, включително CFA VM и Академия по хотелиерство в Нитра, ръководена от асоциация на работниците Les Compagnons du Devoir. Проектът има подкрепата на френския член на ЕП Жан Артюи и ГД „Заетост, социални въпроси и приобщаване“ на Европейската комисия и има надежда, че в бъдеще ще вдъхнови подобни успешни партньорства в цяла Европа.

Твоята първа работа с EURES е проект за мобилност на работната сила в Европейския съюз. За да научите повече относно възможностите за заетост и обучение в ЕС или за да намерите служители с уменията, от които се нуждаете, свържете се с една от службите по заетостта, работещи по проекта, или с местния ви съветник на EURESчрез портала ЕURES.

 

Връзки по темата:

Твоята първа работа с EURES

Портал ЕURES

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уеб сайтове на трети страни.

26/04/2018

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.