• Събития

Статии с новини


Обратно

Шест предимства, ако персоналът ви работи от дома си

COVID-19 принуди много работодатели да разрешат на служителите да работят от дома си. Но това, което започна като необходимост, сега се превръща в предпочитан модел на работа в цяла Европа. Ето някои от причините, поради които дистанционната работата става толкова популярна.
Picture

По-високо качество и производителност

Дистанционната работа дава възможност на служителите да прекарват повече време със семейството и близките си и да поддържат добро равновесие между професионалния и личния живот. Според множество проучвания това е от съществено значение за удовлетвореността на служителите, които от своя страна работят с по-високо качество. Освен това работата в офиси с отворен план често може да е по-малко продуктивна поради разсейване и обща липса на лично пространство.

 

Повече време за работа

Много служители, особено тези, които работят в по-големите градове, се налага да прекарат стотици часове годишно в пътуване до и от работното място. Пътуването не само е умствено и физически стресиращо, но също така отнема време, което е ценен ресурс за хората с голямо работно натоварване. А това е свързано с казаното по-горе за производителността.

 

Повече икономии за всички

Гъвкавите условия на работното място имат и финансови предимства както за работодателите, така и за служителите. С по-малко служители в офиса фирмите могат да намалят режийните разноски или да намалят бюджета си за закуски в офиса и дейности на работното място. Същевременно служителите могат да спестят голяма сума от разходите за пътуване, работно облекло и обяд. Освен това много предприятия избират да разположат офисите си в големи градове, където разходите за живеене са високи. Дистанционната работа позволява на служителите да работят от по-малко скъпи места, така че да могат да си позволят по-добро качество на живот.

 

Повече възможности за набиране на персонал

Фирмите, които позволяват работа от разстояние, разполагат с повече възможности при набирането на нови служители. Работодателите вече не се ограничават до наемане на хора, които живеят в рамките на разстояние, позволяващо пътуване до работното място, или които желаят да сменят града. Работата от разстояние дава възможност на предприятията да намерят най-добрия кандидат, независимо от местоположението му, и да спестят пари от надбавки за преместване.

 

По-малко дни болнични

Да работиш с настинка или болен стомах не звучи чак толкова зле, ако работиш от вкъщи. Служителите с леки симптоми все пак могат да си свършат работа през по-голямата част от времето, ако това не означава, че трябва да отидат в офиса. Това също предотвратява разпространението на вируси на работното място.

 

Разполагаме с технологията

COVID-19 е най-големият двигател на цифровата трансформация, който показа на фирмите по света, че няма нужда служителите да са в офиса, за да си свършат работата. С толкова много онлайн инструменти е необходима само добра интернет връзка, за да могат служителите да си сътрудничат и да общуват от разстояние, а работодателите — да проследяват напредъка им и да следят работата им.

 

Не се нуждаете от офис, за да си сътрудничите с колегите и да сте продуктивни на работното място. Вижте нашата статия Най-важните 8 инструмента за онлайн сътрудничество на екипи, работещи от разстояние, за да научите как може да се работи в екип дори от вкъщи.

 

Връзки по темата:

Осем инструмента за онлайн сътрудничество за екипи, работещи от разстояние

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

22/09/2020

непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.