• Събития

Статии с новини


Обратно

Искате да пътувате безопасно до друга държава от ЕС? С нов интерактивен инструмент научавате необходимата информация

С постепенното отваряне на Европа след пандемията от COVID-19 е неясно къде и кога можете да пътувате. С цел да улесни планирането на следващото ви пътуване, ЕС създаде нов онлайн инструмент, с който да сте в течение с последните препоръки относно пътуванията.
Picture

Интерактивният инструмент „Re-open EU“ представлява платформа с информация кои държави допускат посетители, как можете да пътувате до всяка държава в ЕС и какви са действащите мерки при пристигането ви. Той е предназначен да помогне на хората да планират и да се наслаждават на своите ваканции и отпуски, да се съберат със семействата и приятелите си и да улеснят пътуванията, като същевременно всички останат в безопасност. Информацията в онлайн инструмента е достъпна за всички, тъй като се публикува на 24 езика.

Инструментът включва интерактивна карта, на която са очертани границите и географията на избраната държава. Тя ви позволява да разгледате съседните страни и ви помага да планирате пътуване с обществен транспорт или автомобил. В информационно каре можете да намерите информация, разделена в четири категории: COVID-19, пътувания, услуги и здраве и безопасност.

В информацията за COVID-19 са предоставени връзки с обяснения какво представлява и как е засегнал туризма и транспорта в избраната страна. Посочени са и телефонен номер на линия за помощ, както и други полезни връзки за туристите, регионална информация и свързани инициативи на ЕС.

С оглед на цялата несигурност, породена от скорошната пандемия, информацията за пътуванията съдържа отговори на много належащи въпроси. Можете да изберете икона (кораб, самолет, влак и т.н.), за да научите повече за транспорта в държавата в зависимост от вида транспорт, който обмисляте. Ще научите дали можете да влезете или излезете от избраната държава като турист, дали можете да пътувате свободно в държавата, какъв транспорт можете да използвате, за да влезете в държавата, какви ограничения или карантинни мерки са в сила при влизането ви в държавата, както и дали е необходимо медицинско удостоверение, за да бъдете допуснати.

След като получите информацията за пътуването, може да се интересувате от това до какви услуги ще имате достъп, когато пристигнете в държавата. В следващия раздел са посочени най-важните услуги и дали ще можете да ги ползвате. Подобно на информацията за пътуването, отговорът на въпроса е кратко „да“ или „не“, преди да са дадени по-подробни обяснения за ситуацията. Посочено е дали в избраната държава са отворени обекти за стоки, които не са от първа необходимост, дали има налични обекти за настаняване и дали плажовете и кафенетата са отворени. Накрая ви е предложен ваучер за настаняване, който можете да използвате преди края на 2020 г.

На последно място в информационното каре е включена информация за всички рискове, за които трябва да сте уведомени преди да решите дали да посетите държавата. Това включва райони, които следва да избягвате по време на пътуването ви, дали се изисква носене на маска или спазване на физическа дистанция, както и препоръчителните предпазни мерки, които можете да предприемете по време на посещението си в държавата.

Инструментът „Re-open EU“ се актуализира на всеки 24 часа, за да сте добре осведомени преди и по време на вашето пътуване. Ако вие или вашето семейство и приятели мислите да планирате пътуване в Европа, разгледайте инструмента и останете в безопасност!

 

Връзки по темата:

Re-open EU

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

07/07/2020

непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.