• Събития

Статии с новини


Обратно

Съвети за адаптиране на вашето търсене на работа след COVID-19

Кризата , свързана с COVID-19, промени съществено живота ни. Промени начина, по който работим, спортуваме, пътуване, пазаруваме — дори и социалното ни общуване (среща в Zoom?).
Picture

Тя засегна и сферата на заетостта. Тъй като някои ограничения започват да отпадат и навлизаме в периода след COVID-19, тук ви представяме шест кратки съвета, които да ви помогнат да адаптирате търсенето на работа, така че то да отговаря на променящия се свят на труда.

 

Да бъдем отворени по отношение на вида позиции, които ни интересуват

Въпреки че много фирми спряха да наемат персонал заради кризата с COVID-19, други (напр. онлайн услуги за продажба на дребно, куриерски/пощенски услуги, супермаркети и аптеки) се нуждаят от допълнителни кадри, за да отговорят на нарасналото търсене като пряк резултат от нея. Ако подходите с отворено съзнание към вида функция, която ви интересува, има много по-голяма вероятност да откриете нещо подходящо.

 

Развиване на вашето присъствие онлайн

При все това в много държави все още се прилагат правила за социално дистанциране и за момента присъствените интервюта за работа и мрежовите събития са много малко, затова дори и след кризата с COVID-19 тенденцията към дистанционна работа вероятно ще се запази. Ето защо е от решаващо значение да имате силно и професионално онлайн присъствие. Актуализирането на вашите професионални профили в LinkedIn и други социални медии със съответния професионален опит, умения и квалификации ще гарантира, че лицата, които се занимават с набиране на персонал, ще могат по най-добрия начин да ви свържат с дадена позиция. След като сте направили тази първа стъпка се уверете, че всички ваши лични профили са защитени с подходящите настройки за неприкосновеност.

 

Използване на различни уебсайтове и обяви

Когато търсите работа, не разчитайте винаги на едни и същи уебсайтове и обяви, особено ако нямате успех до този момент. Използването на множество канали и широк кръг от сайтове ще ви помогне да се уверите, че кандидатствате за всяка позиция, за която сте подходящи. Повечето сайтове за търсене на работа ви дават възможност да търсите работни места по местоположение, заплата, ключови думи и работно време.

 

Упражнявайте се за видео интервюта

Като се има предвид, че физическите контакти са сведени до минимум и дистанционната работа става все по-популярна, е много вероятно когато търсите работа да преминете видео интервю. Упражнявайте се с член на семейството или приятел, това ще ви помогне да избегнете смущаващи инциденти, които може да не сте очаквали. Например, имате ли добре работещи микрофон и слушалки, а лаптопът ви зареден ли е изцяло? Дали вашата интернет връзка е стабилна и сигурна? Има ли значително забавяне на звуковия сигнал? Не забравяйте да се обличате професионално, да гледате директно в камерата и да изберете тихо и добре осветено място, за да можете да създадете възможно най-добро впечатление.

 

Изготвяне на автобиографията във видео формат

Качването на видеозапис във вашите канали в социалните медии (особено в LinkedIn) е чудесен начин да изпъкнете и да създадете представа за личността и уменията си. Обмислете какви въпросите биха могли да ви задават по време на интервюто и направете кратък видеоклип с отговори на някои от тях. Тук важат същите правила както при видео интервютата: обличайте се професионално, говорете директно с камерата и изберете тихо и добре осветено място.

 

Подсилване на автобиографията

Съществуват множество онлайн курсове, сертификатни обучения и квалификации, а самоизолацията е отлична възможност за извършване на такива. Може би сте забелязали конкретно изискване за умения в много от обявите за работа, което според вас би могло да ви е от полза? Отнасяйте се към търсенето на работа като към функция на пълно работно време, а активното развиване на професионалните ви умения вероятно ще ускори процеса и ще покаже ангажираност и мотивация пред работодателите.

 

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да се ориентирате в пазара на труда в обстановката след кризата с COVID-19!

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

Как да блеснете на събеседване за работа онлайн

Най-добрите 6 платформи за онлайн обучение

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

16/06/2020

непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.