• Събития

Статии с новини


Обратно

Пет неща, които са ви необходими, за да работите дистанционно

Заради епидемията от COVID-19 много от нас трябва да работят от вкъщи. Ако досега не сте работили у дома или не сте сигурни, че разполагате с всичко необходимо, съставихме списък на пет неща, от които трябва да започнете. Дори да не работите в момента, някои от тези съвети могат да ви помогнат, ако сте в процес на търсене на работа или учите у дома.
Picture

ИТ оборудване

За да работите от вкъщи, вероятно се нуждаете от компютър или лаптоп с достъп до вътрешната мрежа на организацията, в която работите. Без достъп до мрежата на организацията няма как да ползвате всичко, което ви е необходимо. Възможно е работодателят да ви предостави оборудване, а може да влезете в мрежата и от собственото си устройство.

 

Съвет 1: В зависимост от изпълняваната от вас функция може да се нуждаете от втори екран, така че лесно да преглеждате няколко документа или страници едновременно. Ако нямате втори монитор вкъщи, попитайте работодателя дали може да ви го осигури. Ако отговорът е „не“, можете да пробвате да свържете дори телевизионния екран с HDMI кабел.

 

Телефон

Само защото сте у дома, не означава, че не можете да държите връзка с колегите. Наличието на начин за комуникация е важно, ако работите по съвместни задачи. Устната комуникация е много по-бърза, отколкото да чакате съобщение по електронната поща.

 

Съвет 2: Използвайте служебния си телефон, ако имате такъв, или помолете работодателя временно да пренасочи служебния ви номер към личния телефон. Поинтересувайте се дали вашата организация вече има инструмент за комуникация и какъв е той, за да го използвате и вие. Ако ли не, можете да предложите инструмент, който е познат на вас и на вашите колеги (напр. Google Hangouts, Skype или Zoom).

 

 

Подходяща среда и твърда повърхност

Идеалната повърхност е голямо бюро — достатъчно голямо да побере устройството и всички документи, от които се нуждаете. Ако нямате офис бюро в дома си, кухненската маса или масата в трапезарията ще свършат работа. Старайте се да избягвате ниски повърхности, за да не се налага да се навеждате много напред.

 

Съвет 3: Ако сте свикнали да работите на правостоящо бюро, може да се наложи повече изобретателност. Има ли възможност да разчистите място на кухненския плот? А да използвате дъската за гладене като импровизирано бюро? Преценете какво ви върши работа.

 

... и качествен стол

Изглежда очевидно, но без добър стол вашето бюро или маса нямат смисъл. В идеалния случай се нуждаете от офис стол или кухненски стол с удобна облегалка. Това, че работите от вкъщи, не означава, че трябва да ви е по-малко удобно.

 

Съвет 4: Избягвайте да работите в леглото или на дивана — въпреки че на първо време може да изглежда удобно, със сигурност не е полезно за гърба или производителността ви.

 

 

Място за отдих

Едва ли желаете да се чувствате на работа 24 часа в денонощието. След края на работния ден имате нужда да си починете. Това може да означава да отделите работното пространство от местата, където си почивате.

 

Съвет 5: Опитайте се да създадете в дома си място единствено за работа — независимо дали ще е цяла стая или точно определено бюро/маса и стол. Това ще ви помогне да се „изключвате“ от работния режим всеки път, когато излизате от това място.

 

След като сте си набавили най-необходимото, за да започнете дистанционна работа, вижте нашата статия Как да сме продуктивни, когато работим от вкъщи.

 

Връзки по темата:

Google Hangouts

Skype

Zoom

Как да сме продуктивни, когато работим от вкъщи

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

24/04/2020

непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.