• Събития

Статии с новини


Обратно

Осем съвета за млади предприемачи

Да си предприемач означава сам да си бъдеш началник, като вземаш всички решения и преследваш някаква цел, която те привлича. Но това може да означава и много усилена работа, особено в началото. За да ви помогнем, ви предлагаме осем важни съвета за млади предприемачи.
Picture

Вярвайте във визията си: Лесно е да представите идеята си пред света, когато наистина вярвате в нея. Колкото повече показвате страстта и ентусиазма си пред другите, толкова по осезаемо те ще усетят вашата искреност, ще прегърнат вашата идея и ще ви помогнат да успеете. Това също ще ви даде необходимата енергия да преодолеете всякакви препятствия, които може да срещнете по пътя си, тъй като няма вероятност да се откажете от нещо, в което вярвате.

Създаване на контакти: Всичко зависи от хората, които познавате. Колкото повече привличате вниманието и разяснявате на хората своята идея, толкова по-вероятно е да попаднете на тези, които могат да ви помогнат да я превърнете в реалност. Това означава да присъствате на различни събития, където да общувате с потенциални инвеститори и да се запознаете с тях. Направете необходимото да се представите професионално при установяване на контакт, за да сте сигурни, че са ви възприели сериозно. Струва си също така да репетирате предварително това, което ще кажете (напр. вашето представително резюме), за да може да представите своята идея възможно най-ясно и уверено.

Проучване: Изучете вашия пазар. Колкото сте по-наясно със сектора, на който искате да пробиете, толкова по-голям шанс имате да разберете какво може да очаквате. Проучете конкурентите си, кои от използваните в момента методи са ефективни и кои не са, както и продуктите и хората около вас. Това ще ви помогне да подобрите вашата идея и да разговаряте с други от сектора.

Планиране: Съставете си план, ... но не ставайте зависими от него. Планът може да бъде чудесно напътстващо средство и да ви осигури рамка, но не може да очаквате всичко да върви както сте го планирали. По всяко време може да възникнат непредвидени пречки, както и възможности, затова бъдете готови да приспособявате, коригирате и променяте плана си.

Неуспех: Понякога всичко се проваля. Прочетете биографията на който и да е от днешните най-успешни предприемачи и ще видите, че в миналото си са имали както успехи, така и провали. Това е напълно нормално, защото важното е това, което ще извлечете от неуспеха. Използвайте го като практически опит или пробно изпитване, след което опитайте отново. Подобно на актьорите, които са участвали в стотици прослушвания преди да получат ролята, която дава начало на кариерата им, предприемачите могат да извлекат поуки от неуспехите, което да ги направи по-силни.

Предприемайте действия: Използвайте всяка възможност, която се появи пред вас, дори ако сте уморени и това е последното нещо, което искате да направите. Ако пропуснете възможност, може да се върнете крачка назад, вместо да придвижите бизнеса си на следващото ниво. Максималната продуктивност също може значително да подобри шансовете ви за успех и това е нещо, което хората около вас ще забележат.

Поставяйте си реалистични цели: Необходимо е време, за да се изгради доверие и сериозна репутация, така че се постарайте да не поемете обещания, които не можете да изпълните, за да не обезсмислите всички усилия, които сте положили. Поставяйте си реалистични цели и ако винаги ги изпълнявате, хората ще ви уважават и ще ви вярват.

Покажете упоритост: Успехът не винаги идва веднага — може да са нужни години усилена работа. Нека това не ви разколебава! Продължавайте да работите и един ден успехът заслужено ще ви споходи.

 

Това са осем от нашите най-добри съвети за успешни млади предприемачи. Пожелаваме ви да ги използвате успешно!

Статия, изготвена в партньорство с Европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

19/02/2020

непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.