• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Как да се преместите за работа по безопасен начин в условията на COVID-19

Преместването за работа може да бъде труден процес по всяко време, а пандемията от COVID-19 го усложни. Сега повече от всякога трябва да направим проучване, преди да опаковаме багажа си. Ето четирите най-важни съвета за безопасно преместване за работа в условията на COVID-19.
Picture

Проучете ситуацията

Най-важното, което трябва да знаете, когато се премествате по време на COVID-19, е как да стигнете до новата си дестинация по безопасен начин. Това включва информация дали страната или регионът приема новопристигнали, дали има някакви изисквания за карантина, които ще ви засегнат, и какви мерки за безопасност трябва да спазвате. Непознаването на местните правила не само застрашава вашата безопасност и тази на семейството ви — това може да доведе до глоба.

По време на COVID-19 е важно да знаете какви мерки за безопасност се прилагат във вашата дестинация. Your Europe, Eurodesk и сайтът на Комисията Пътуване по време на пандемията от коронавирус предоставят ценни съвети относно пътуванията и националните приложения за проследяване на контакти. Re-open EU е друг полезен онлайн инструмент, предоставящ актуална информация за различните условия и ограничения, въведени в цяла Европа. Интерактивният уебсайт ви информира за всички настоящи ограничения за влизане, както и за най-новите местни насоки относно пътуването, мерките за безопасност и потенциалните рискове за здравето.

 

Говорете с вашия работодател за наличната подкрепа

Ако се нуждаете от насоки относно правните или административните аспекти на вашето преместване, можете също така да се свържете с местния съветник на EURES, който с удоволствие ще ви предостави персонализирана подкрепа. Обсъдете важните въпроси с работодателя, преди да се преместите, така ще сте наясно каква подкрепа може да очаквате, докато се установите. Докато трае кризата с COVID-19 може да нямате достъп до работното място или да срещнете трудности при пътуването до работа. Попитайте работодателя си какво би се случило при такива обстоятелства. Научете дали ще получите подходящо оборудване у дома, ако не можете да отидете до офиса поради пандемията, какви са политиките на фирмата по отношение на работата от дома и гъвкавостта на заетостта, също и какви мерки са въвели в отговор на пандемията.

 

Потърсете дружества с безопасни практики

В резултат на пандемията се промени и работата на фирмите по света. Някои бяха напълно затворени, а други промениха работното си време и въведоха нови правила и разпоредби. Ако ползвате услугите на фирма за преместване проверете дали тя прилага безопасни процедури, например оборудване за безконтактно преместване на вещи и лични предпазни средства.

 

Следете за промени в ситуацията до последния момент

Една от особеностите на кризата с COVID-19 е високата променливост. Това може да затрудни планирането на пътуването. Най-добрият начин да се избегнат нежелани изненади по време на преместването ви е да се информирате непрекъснато. Препоръчваме редовно да се проверяват уебсайтове за пътувания като Re-open EU, тъй като те непрекъснато се актуализират с най-новите насоки от всяка държава. Друг начин за поддържане на актуална информация е да следите отблизо националните новини на вашата дестинация, като настроите съответно новинарските приложения на вашия смартфон. Така ще сте информирани за всичко актуално, включително промените в политиките на място, веднага щом бъдат обявени, и да планирате преместването си според тях.

 

За повече съвети относно планирането на вашето пътуване в тези несигурни времена разгледайте нашата статияПет неща, които трябва да се вземат предвид при пътуване по време на COVID-19.

 

Връзки по темата:

Re-open EU

Вашата Европа

Eurodesk

Пътуване по време на пандемията от коронавирус

Пет неща, които трябва да обмислите при пътуване, докато трае COVID-19

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

22/10/2020

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.