• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Как да подготвите автобиографията си за търсене на работа след пандемията от COVID-19

Светът се възстановява от COVID-19, а работодателите ще търсят определени умения при наемането на нови кандидати. Преди да подготвите автобиографията си за търсене на следващата си работа, прочетете нашите пет най-важни съвета, които ще ви помогнат да привлечете вниманието.
Picture

Посочете различни цифрови умения

Колкото повече цифрови умения имате, толкова по-добре! Предприятията по света преминаха към дистанционна работа почти изведнъж, за да защитят служителите си от COVID-19. Те разчитаха на технологиите повече от всякога и не се очаква това да се промени след пандемията. Колкото повече цифрови умения имате, толкова по-вероятно е да успеете в търсенето на работа. Работодателите ще ценят опита от работа както с нови онлайн инструменти, така и с традиционния Microsoft 365. Уверете се, че знаете как да споделяте своя екран, и се запознайте с популярните инструменти за съвместна работа онлайн, например Microsoft Teams и Zoom.

 

Поставете акцент върху способността си да проявявате гъвкавост

Предприятията трябваше да проявят гъвкавост, за да оцелеят по време на пандемията. За много кратък период те въведоха нови методи на работа. Някои предприятия спряха производството на обичайния си асортимент и започнаха да произвеждат други продукти в отговор на новото търсене, например маски за лице и дезинфектанти за ръце. Тяхната гъвкавост им позволи да се задържат на пазара. Тъй като много предприятия трябваше да се променят, те ще търсят хора, които могат да се приспособяват при необходимост. Те ще се нуждаят от хора, които могат да учат нови умения, да се справят с предизвикателства и да са отворени към различни работни среди.

 

Демонстрирайте добра комуникация

С нарастването на популярността на дистанционната работа пряката комуникация става по-рядко явление. Поради увеличаващите се възможности за гъвкава работа добрите умения за комуникация са от съществено значение. Важно е да демонстрирате отлична комуникация на всеки етап от процеса на кандидатстване, като се започне от автобиографията. Вашите умения и качества следва да са представени по ясен и официален начин. Автобиографията ви е идеалното място да посочите използваните от вас средства за комуникация, включително онлайн инструменти. Ако имате опит от използването на инструменти за онлайн комуникация, не забравяйте да го включите!

 

Покажете емоционална интелигентност

С нарастването на дистанционната работа значението на емоционалната интелигентност също се увеличава. Необходимо е да можете да контролирате емоциите си и да се мотивирате (а понякога да мотивирате и останалите), когато сте извън офиса и далеч от колегите. Демонстрирането, че умеете да създавате връзки и да подкрепяте екипа, докато работите дистанционно, е голямо предимство!

 

Докажете, че можете да мислите критично

Пандемията от COVID-19 ни научи, че притежаването на критично мислене е ключово умение. Във времена на несигурност хората, които мислят критично, са се доказали като ценни служители, намирайки решения за неочаквани трудности. Дори в непредвидени ситуации е важно да не се поддавате на паника и да вземате рационални решения.

 

Това са нашите пет най-важни съвета как да подготвите автобиографията си за търсене на работа след пандемията от COVID-19. За повече съвети относно дистанционната работа вижте нашата статия „Как да бъдете продуктивни, когато работите от дома“.

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

Microsoft 365

Microsoft Teams

Zoom

Как да бъдете продуктивни, когато работите от дома

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

21/08/2020

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.