• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Как се адаптират предприятията към кризата и как се подготвят за бъдещето след COVID-19

В цяла Европа и в целия свят предприятията трябва да намират новаторски решения в отговор на COVID-19.
Picture

Повечето фирми временно са променили работните си практики, например персоналът им работи от разстояние и всички заседания се провеждат онлайн. За предприятията в някои сектори този преход е гладък, но за други нещата не са толкова прости. За много малки и средни предприятия (МСП) е от съществено значение да се реагира бързо на промените в търсенето и предлагането.

Ако сте работодател, можете да потърсите вдъхновение за това как да се адаптирате и да планирате бъдещето след COVID-19. Ето няколко примера за МСП и новосъздадени предприятия, които са адаптирали ефективно дейностите си:

 

  • Базираното във Валенсия предприятие Jeanologia предоставя екологосъобразна крайна обработка за облекло. По време на кризата в предприятието се почистват и дезинфектират предпазни маски за лице за болниците — около 15 000 маски всеки ден. Учредителят на предприятието споделя, че вече се планира периодът след COVID-19, когато почистването на облекло ще се търси много и основното ще бъде да се предоставя устойчиво и екологосъобразно производство.

  • Dydu — френска фирма, която е специализирана в софтуер за чатбот — предлага персонализирани чатботове, които разполагат с набор от често задавани въпроси,  за да помогнат на екипите за човешки ресурси да оказват подкрепа на своите служители. Въпреки че самият чатбот е безплатен, Dydu изгражда по-широка клиентска база за бъдещето, като същевременно помага на други предприятия да се справят с кризата.

  • Veoleo Press — малък издател на учебници по испански език за деца — бързо установява, че е налице необходимост от помощ за обучението вкъщи в периода, когато училищата са затворени. Фирмата си сътрудничи с художници за изготвяне на брошури за оцветяване, предлагани на принципа „плащаш, колкото ти харесва“, за да помага на родителите да продължат да преподават испански вкъщи. Като част от различните действия в отговор на кризата, Veoleo предлага също видео обучение и ново онлайн съдържание.

  • 10-Vins е френско новосъздадено предприятие, което произвежда специализирани машини за регулиране на температурата и аерацията за оптимизиране на вкуса на виното. Преди кризата повечето от продажбите са били за предприятия с професионални сомелиери. Сега обаче 10-Vins се насочва към частните клиенти, след като баровете и ресторантите бяха затворени, и продава приоритетно на почитатели на виното, които искат да се насладят на висококачествено вино вкъщи по време на мерките за изолация в домашни условия. Също така фирмата създава два онлайн курса за обучение на хора, интересуващи се от производство на вино.

  • По подобен начин 58-Gin загубва основните си клиенти — барове и заведения — поради мерките за изолация в домашни условия. Фирмата взема трудното решение да спре производството на  своята марка джин, който се произвежда по занаятчийски начин, но установява, че съществува необходимост от друг вид продукт на основата на алкохол, за да се окаже помощ в борбата срещу COVID-19, а именно дезинфектант за ръце. Предприятието успява да се адаптира бързо, тъй като голяма част от производствения процес е сходна с производството на джин, а основната съставка — алкохол — е една и съща.

  • Oura Health е финландско новосъздадено предприятие, което произвежда т. нар „пръстени за състояние“, които проследяват сърдечната честота, дишането и температурата на тялото. След като техен клиент, получил положителен тест за COVID-19, се свързва с тях, фирмата Oura Health си дава сметка, че технологията им може да осигури ранно предупреждение на симптомите на вируса. Сега новосъздаденото предприятие сътрудничи в проучване заедно с университета в Сан Франциско, Калифорния, и доставя на 2000 медицински сестри от своите пръстени за състояние, а получава подобни заявки от целия свят.

 

Както и при много от тези примери, ползите за Oura Health не са само финансови. Тези предприятия предлагат решения на проблемите, причинени от вируса, като в същото време разнообразяват дейността си и си създават сериозна репутация за в бъдеще.


Връзки по темата:

Jeanologia

Как испанската индустрия се справя с COVID-19

Dydu

Комуникация в кризата: ползите от чатбот

Veoleo Press

Отговорът на Veoleo на карантината поради COVID-19

10-Vins

Коронавирус: как 10-Vins компенсира спада на дейността в хотелиерството и ресторантьорството статията е на френски език)

58-Gin

Как фабриките сменят производството си, за да се борят с коронавируса

Oura Health

Как Covid-19 ускори успеха на Nordic tech в САЩ

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

26/05/2020

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.