• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Хотел в Германия спешно запълни свободни работни места с помощта на EURES

За предприятията в секторите на хотелиерството и туризма е по-важно от всякога да намерят персонал от чужбина за запълване на свободните работни места. Малките и средни предприятия обаче невинаги разполагат с ресурсите или мрежите, необходими за международен подбор на служители.
Picture

Не е необходимо предприятията в Германия да извършват сами търсенето на квалифицирани международни специалисти. Международният отдел на германската публична служба по заетостта Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV) им помага да търсят в чужбина потенциални кандидати с умения, липсващи на германския пазар.

Тук започва приносът на EURES. Като член на мрежата EURES, ZAV използва базите данни на мрежата, за да съдейства на работодателите. По-конкретно ZAV разчита на помощ чрез програмата „Твоята първа работа с EURES“, която съдейства на младите хора да намерят възможности за работа или обучение в чужбина, а на работодателите — да намерят уменията, необходими за тяхната дейност.

Romantikhotel Astenkrone в град Винтерберг, Северен Рейн-Вестфалия, е едно от предприятията, които са се възползвали от помощта на ZAV и EURES. По-рано тази година в него постъпиха двама нови служители от Южна Европа и те спешно запълниха свободни работни места в пиковия сезон.

Управителят на Romantikhotel Astenkrone Йорг Темплин разказва: „Когато двама служители неочаквано ни напуснаха точно преди Коледа, в началото на пиковия сезон, трябваше бързо да намерим сервитьор и рецепционист за нашия хотел, който беше пълен. Обърнахме се към местната агенция по заетостта и тя ни свърза със ZAV, а оттам ни предложиха няколко кандидати от чужбина.“

Темплин наема Анджело Чиниери от Италия и Мария Консуело Браво от Испания, които от началото на годината са част от екипа на хотела, включващ 42-ма служители. И в двата случая между подаването на кандидатурите чрез ZAV и първия работен ден в хотела минават по-малко от три седмици.

ZAV намира автобиографията на Браво в базата данни на мрежата EURES в края на 2017 г. и се свързва с нея. По професия тя е учител по испански като чужд език, но има над тригодишен опит като рецепционист в хотел в Барселона и като детегледачка (au pair) във Виена, така че автобиографията ѝ е подходяща за хотела.

От друга страна, ZAV вече познава Чиниери, след като през 2017 г. му е намерила лятна заетост в сладоледена къща на остров Вангероге. След това той се връща в Италия, докато не научава за едно от събитията с цел наемане на работа, организирани от ZAV в сътрудничество с регионалния клон на EURES за Италия в Милано, и отново се свързва със службата.

„Веднага забелязахме, че е напреднал много в познанията си по немски език след последния ни разговор“, спомня си Щефани Дигел, която работи като служител по наемане на работа и съветник на EURES за ZAV в Дортмунд. „Дадохме си сметка, че можем да го предложим на други работодатели.“

Интегрирането на чуждестранни служители в дадено предприятие изисква сериозен ангажимент от страна на работодателя и Romantikhotel Astenkrone е чудесен пример в това отношение. За да улесни устройването на двамата нови служители след пристигането им, хотелът им оказва активна подкрепа при настаняването и формалностите и им предлага денонощна услуга за съвети.

Браво и Чиниери получиха помощ и от „Твоята първа работа с EURES“ за покриване на пътните разходи.

Темплин смята, че „служителите никога не трябва да се чувстват сами“. Той добавя, че компаниите „не трябва да пренебрегват социалната интеграция, защото ако служителите са отегчени в свободното си време, няма да се задържат.“

„За повечето международни кандидати заминаването за Германия е стъпка в неизвестното“, добавя Торстен Ролфсмейер, ръководител на отдел в ZAV. „Те трябва да знаят точно какво да очакват и каква помощ ще получат.“

Благодарение на ZAV и EURES, Romantikhotel Astenkrone успя да запълни две важни свободни работни места, а Браво и Чиниери получиха възможност да натрупат безценен международен трудов опит. Същевременно подкрепата при интеграцията, оказана от хотела, е чудесен пример за други работодатели, който те могат да следват при наемане на служители от чужбина.

Програмата за мобилност „Твоята първа работа с EURES“ помага на млади хора на възраст между 18 и 35 години да намерят възможности за работа или обучение в друга държава — членка на ЕС, Норвегия или Исландия, например чрез въвежваща практика, стаж или езиков курс. За повече информация посетете: http://www.yourfirsteuresjob.eu/en/home

 

Препратки по темата:

Твоята първа работа с EURES

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветник на ЕURES

Условия на живот и труд в държавите от EURES

Търсене на работни места с EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

07/09/2018

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.