• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Хотелска верига получава помощ от EURES за намиране на сезонни работници

От 2015 г. насам испанска хотелска верига работи в сътрудничество с EURES Словения, за да наема сезонни работници за хотелите си в Испания и Гърция. Разговаряхме с Алберто Алба и Александра Дукич от веригата Iberostar, която е бенефициер на тази кампания за набиране на персонал, за да научим повече за инициативата.
Picture

Езиковите умения са от ключово значение

Iberostar е световна хотелска верига, специализирана в управлението на луксозни хотели и курортни комплекси. Групата има много курортни комплекси по света, включително в Испания, Гърция и Черна гора. През 2015 г. Iberostar се обръща към EURES за помощ при намирането на сезонни работници за своите европейски хотели.

„Започнахме сътрудничеството си с EURES Словения във връзка с необходимостта от намиране на служители, които владеят английски и немски език“, обяснява Алберто. „След като проверихме всичките си възможности, решихме, че пазарът на словенски работници е добро място [за търсене на работници].“

Развлекателните дейности имат значителен дял в предложенията на Iberostar. По-специално, групата се нуждае от специалисти за провеждане на предлаганите фитнес и здравни занимания, особено по време на пиковия сезон. Хотелите не винаги са в състояние да намерят подходящ местен персонал, така че е важно да привличат кандидатури от чужбина, обяснява Алберто.

„Имаме голям брой словенци, работещи в Испания и Гърция. Тъй като се нуждаем от служители за развлекателни дейности, които говорят два или три езика на ЕС, е трудно да покрием всички тези изисквания само с местни служители; поради тази причина работим заедно с EURES Словения.“

 

Ежегодни събития

„Всяка година през февруари или март организираме ден за събеседвания в [словенската столица] Любляна, за да се срещнем с кандидатите и да им представим компанията“, казва Алберто.

Iberostar провежда основната си кампания за набиране на персонал в зимния период, тъй като веригата се стреми да подсигури работници преди настъпването на пиковия летен сезон. За работниците, които търсят нов опит в чужбина, както е често срещано в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, това може да представлява взаимноизгодна възможност.

Въпреки краткосрочния характер на сезонното наемане на работа, Алберто настоява, че има възможности за служителите да останат дългосрочно, да се развиват в рамките на дружеството и дори да станат мениджъри.

„Сътрудничеството ни с EURES Словения е успешно; от 2015 г. насам всяка година имаме много добри словенски работници, които работят с нас в курортните ни комплекси в Испания и Гърция“, казва той.

 

„Потеглих за Гърция след по-малко от месец“

Един от работниците, възползвали се от сътрудничеството на Iberostar и EURES, е Александра, която се мести от Словения, за да работи в Гърция.

„Кандидатствах за работа в Iberostar чрез EURES“, разказва Александра. „Бях попаднала на реклама [в която се казваше], че Iberostar търси служители за развлекателни дейности в областта на фитнеса и спорта по целия свят“.

„Затова си опитах късмета. Накрая, няколко дни по-късно имах среща в Словения, а след това и събеседване по Skype. Получих работата и потеглих за Гърция след по-малко от месец“.

Процедурата по подбор е безпроблемна за Александра. Но какво я е накарало да предприеме преместването? „Защо не?“, казва тя. „Нови хора, нов опит, занимавам се с това, което обичам.“

Благодарение на EURES, Александра успява да намери работа, която обича, в нова, вълнуваща среда в различна страна от ЕС.

Междувременно, начинът, по който Алберто описва опита на Iberostar, е показателен за ползите от EURES за работодателите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, особено тези, които се нуждаят от многоезичен и сезонен персонал.

 

За да научите повече за тази инициатива, свържете се с Катарина Кавчич от EURES Словения на адрес katarina.kavcic@ess.gov.si.

 

Връзки по темата:

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете служители на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

31/05/2019

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.