• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Щастливи емигранти споделят своя „Повратен момент в Дания“

„Моят повратен момент в Дания“ е серия от кратки видеоклипове с атестати от емигранти, които са избрали да живеят и работят в Дания.
Picture

Видеоклиповете са публикувани на уебсайта на Workindenmark, част от мрежата на EURES и Министерството на заетостта в Дания.

Докато емигрантите разказват за предизвикателствата в трудовия и домашен живот, изникват редица общи фактори: начинът на живот, чувството за общност и липсата на йерархия, което означава, че всеки може да постигне това, което иска.

Португалските инженери Кристина Ферейра и Педро Сантош са имали положително впечатление от това равноправие. „Организацията не е йерархична. Можеш да разговаряш с всички работници, а всички работници могат да дават предложения, да отидат при началника и да му кажат: „Трябва да подобрим това“ — казва Кристина. „Дания е малка държава, като Португалия, но има толкова много силни компании, че мисля, че това е правилното място за един инженер.“

Опитът на немският геолог Ханeс Коопман е сходен: „Ако търсите отговорност, то тогава ще я намерите. От работата ми в Дания много добро впечатление ми направи линейната йерархия... можеш да се обърнеш към всеки шеф над теб и да разговаряте лице в лице.“

За испанката Мария Перез, лекар по професия, да успее да замени тричасово пътуване до работното място с кратко пътуване с колело е една от многото промени, които са преобразили живота на семейството ѝ, откакто са се преместили в Дания. „Реших да дойда в Дания, защото исках промяна в живота си“ — спомня си тя.

„В Дания винаги има търсене на висококвалифицирани кадри, особено инженери, ИТ специалисти, специалисти по природни науки и лекари“ — казва Шоджи Иги от Датската агенция за пазара на труда и подбор на персонал в Копенхаген.

В допълнение към видеоклиповете с атестати на емигрантите, Workindenmark има и серия от видео уроци, обясняващи процесите, които чужденците, търсещи работа, често намират за трудни или непознати. Те предлагат подкрепа за неща като използването на база данни за свободните места и изготвяне на мотивационно писмо.

Процесът на кандидатстване в Дания може да е различен от това, с което са свикнали, обяснява Шоджи. „При търсенето на работа много кандидати от чужбина са изненадани, че кандидатурата и CV-то им трябва да бъдат специално пригодени към обявите за работа, за които кандидатстват, и че е обичайно обаждането към потенциални бъдещи работодатели, преди да изпратят заявление.“ 

 

Връзки по темата:

„Моят повратен момент в Дания“ серия видеоклипове

Министерство на заетостта в Дания

 

Допълнителна информация:

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

10/05/2018

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.