Статии с новини


Надежда за сценаристите

ЕURES Швеция отваря възможности за шведските сценаристи в цяла Европа с интересна проява за наемане на работа, състояла се в Полша.
Picture

Проявата е резултат на сътрудничеството между публичната служба по заетостта „Културни медии“ към ЕURES Швеция и Полския филмов институт. Общата им цел беше да установят личен контакт между шведски сценаристи и полски продуценти, търсещи нови таланти.

 

Проявата, състояла се на 23 март във Варшава, имаше за цел да прокара мост между творческите умове и хората с творчески средства.

 

Шведската служба по заетостта в областта на културата покани да кандидатстват шведски сценаристи от всички жанрове игрални филми, в това число драми, криминални, за млади хора и за деца. От 60 обещаващи и талантливи кандидати бяха подбрани 11 сценаристи. След това тези финалисти заминаха в Полша за участие в проява в кино „Rejs“ на Полския филмов институт, където да се срещнат с поканени за участие полски продуценти.

 

Всички сценаристи имаха по 8 минути, за да представят сценариите си на продуцентите, след което да присъстват на прием, където да имат възможност да си създадат мрежа и да установят бизнес връзки.

 

Очаква се резултатите да продължат успеха от предишни представяния на сценаристи, състояли се в Берлин. Обратната връзка с участниците в предходните четири прояви през периода 2013—2016 г. показа, че 20 % от тях са подписали договор с продуцент.

 

Това е отличен резултат за сектор, в който трудно се пробива. Писането на сценарии често се счита за най-трудния творчески проблем, тъй като се отличава от другите писателски жанрове по това, че няма възможност за публикуване от самия автор. Успехът зависи до голяма степен от това работата ви да попадне в ръцете на подходящия човек в подходящия момент, но дори само това сценарият да бъде прочетен изглежда почти невъзможна задача.

 

Точно такива пречки се старае да преодолее ЕURES Швеция с подобни прояви. Целта е да се предостави по-достъпна платформа за шведските сценаристи и да им се даде възможност да установят връзки със специалисти в сектора и да получат работа на територията на Европа.

 

Тази най-нова проява е втората, проведена в Полша, като са планирани други за близкото бъдеще в градове на други европейски държави, например Берлин и Лондон. За актуална информация относно подобни прояви, организирани от секция „Културни медии“ към EURES Швеция, и други интересни бъдещи събития, следете редовно информационния портал на EURES.

 

 

Връзки по темата:

 

Публична служба по заетостта „Културни медии“

 

Полски филмов институт

 

 

 

 

Допълнителна информация:

 

Търсене на съветници на EURES

 

Условия на живот и труд в страните от EURES

 

База данни с работни места на EURES

 

Услуги на EURES за работодатели

 

Календар на събитията на EURES

 

Предстоящи онлайн събития

 

EURES във Facebook

 

EURES в Twitter

 

EURES в LinkedIn

 

EURES в Google+

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия носят отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

 

10/05/2017

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.