Статии с новини


Бивш медиен специалист от Хърватия използва добре своите умения за работа с хора в Германия

След като работи десет години за хърватското национално радио, роденият в Загреб Марио Шнелер решава да вложи всичко в търсенето на промяна.
Picture

Тъй като не знае с какво да започне, Марио пуска по електронната поща „списък на желания“ до местната публична служба по заетостта и е приятно изненадан от тяхната ефективност. Според съветника на EURES Патриция Кезеле, Марио не е типичен клиент. Той изпълнил първоначално класическата препоръка за всеки търсещ работа, например съвети, насоки и информация във връзка с получаването на работа в чужбина, и по-специално в Германия.  Германският му произход, както и способността му да говори езика, са отговаряли вече на условията за постигането на тази цел.

 

Инициативен и готов да сътрудничи

 

Марио имал вече дълга десетгодишна кариера в радио сектора на Хърватия и бил импресарио на певци при най-успешните им прояви в края на 90-те години на миналия век. Работата му на непълно време като преподавател в областта на информационните технологии също му осигурява множество умения в допълнение на неговата силна склонност и естествена лекота при общуването с хората.  Независимо от това, според ЕURES Хърватия, представянето на всички тези умения във въздействаща, стегната и продаваема автобиография е основният проблем.

 

Няколко разменени електронни писма с местната публична служба по заетостта (ПСЗ) през 2014 г., в които той изложил от какво има нужда, поискал ясни указания и съвети за това как да промени нещата, и така се поставило началото на истинско сътрудничество.

 

„Първо трябваше да изключим невъзможното, например бързо развиващия се сектор на информационните технологии. Тъй като Марко говори сносно немски и английски език, акцентирахме върху неговите умения за работа с хора и се насочихме към секторите на гастрономията и хотелиерството“, продължава съветникът на EURES Патриция Кезеле.

 

След като пускат стратегията в действие, приемайки гастрономията като своя основна цел, следващата им стъпка е да изпратят новата му автобиография на съветника на ЕURES Германия в сектора на гастрономията, който влиза във връзка с няколко работодатели. В крайна сметка упоритата работа се отплаща и той получава предложения за работа в сектора на ресторантьорството в Германия за работа с хора.

 

Марио иска да насърчи и други да проверят възможностите за работа в друга държава от ЕС.

 

„Радвам се, че имах шанса да се възползвам от услугите на ЕURES и препоръчвам и на други хора да направят това. Аз със сигурност ще се обърна отново към тях. Всъщност работата в Германия беше трудна в началото, но сега започвам да виждам как усилията се отплащат. Това е голямо предимство и за моята автобиография. А и кой знае, един ден може да имам пак нужда от техните услуги — във всеки случай съм без съмнение готов да се усъвършенствам професионално с течение на времето!“.

 

 

 

 

Връзки по темата:

 

Условия на живот и труд: Германия

 

ПСЗ (публична служба по заетостта) на Хърватия

 

 

Допълнителна информация:

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

 

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия носят отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

21/04/2017

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.