• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Пет съвета за дистанционно започване на нова работа

По време на пандемията от COVID-19 преобладава работата от дома. В тези условия можете да се озовете на нова работа без да имате възможност за лична среща с колегите си. Предлагаме ви петте най-важни съвета за дистанционно започване на нова работа.
Picture

1. Оптимизиране на работата ви от дома

Преди да започнете нова работа се уверете, че разполагате с правилното оборудване – включително стол, бюро, камера и микрофон, ако е необходимо – и че то е монтирано по начин, който ви е удобен. Много работодатели предоставят специфично оборудване, затова се информирайте от вашия нов работодател дали има такива възможности за вас.

Организирайте работното си място в помещение с минимални звукови и зрителни смущения, както и с подходящо осветление. Важно е също така да се уверите, че разполагате с добра интернет връзка и че са инсталирани необходимите програми и софтуер.

2. Подготовка за дистанционно въвеждане в работата

Преди първия ден прочетете всички съответни уводни материали, които са ви достъпни. Ако е възможно, опитайте се да научите имената на хората, с които ще работите редовно, и каква е тяхната роля, особено по отношение на вас. Тази информация често е достъпна в LinkedIn. Можете също така да проучите дружеството, неговия характер и големи проекти, за да се аклиматизирате по-лесно към културата на работното място.

3. Научете предпочитанията на вашите колеги в областта на комуникацията

Различните дружества и екипи имат различни начини на работа. При работа от разстояние е необходимо да обърнете повече внимание на начините, по които вашите колеги предпочитат да осъществяват връзка. Обичат ли например дълги и подробни електронни писма или предпочитат да говорят по телефона? Колко често искат да бъдат информирани по време на дадена задача? Обичат ли видеоразговори или предпочитат съобщения в реално време? Всичко това са неща, които вероятно ще научите по време на въвеждащите срещи и в последващата си работа, но при съмнения, питайте! Което ни води към следващата точка...

4. Намерете собствения си стил и не се колебайте да задавате въпроси

Работата от разстояние означава, че нямате възможност да общувате с хората в офиса и да задавате въпроси, както преди това. В сегашните условия ако се нуждаете от съвет е необходимо да звъннете, да изпратите електронно писмо или съобщение в реално време. Това е необходимо, за да можете да се подобрявате в работата, да не се претоварвате и да не допускате грешки, които могат да бъдат избегнати.

Ако все още не ви е предложена възможност, опитайте се да насрочите редовни срещи за развитието/напредъка на работата с вашия ръководител. По този начин ще можете активно да търсите обратна информация, да определяте цели за бъдещата си работа и да търсите помощ, когато се чувствате неуверени.

5. Имайте на разположение полезни съвети

Съставете си кратък справочник. Това може да стане в тетрадка, в документ в Word или дори с помощта на бележки, залепени около вашето бюро, според това, което е най-удобно за вас. Справочникът трябва да е лесно достъпен и да предоставя бързо напомняне за важни подробности, свързани с работата (напр. имената и ролите на колегите, големите проекти, съответните уебсайтове, адреси на електронна поща/телефонни номера и т.н.).

Надяваме се, че тези съвети ще са ви полезни и ви желаем успех в новата работа!

 

За да научите повече за въздействието на пандемията върху сферата на труда, вж. нашата статия Как пандемията може да засегне сферата на труда през 2021г..


Връзки по темата:

Как пандемията може да засегне сферата на труда през 2021 г.

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

30/06/2021

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Съдържанието им не отразява непременно гледната точка на Европейски Орган По Труда (ЕЛА) нито Европейската комисия. Освен това, ЕURES, нито ЕЛА не поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети.