• Събития

Статии с новини


Обратно

Пет неща, които трябва да обмислите при пътуване, докато трае COVID-19

Европа продължава да се справя с пандемията от COVID-19, но ще бъде трудно да се каже дали, кога и докъде ще може да се пътува. За да улесним планирането на следващото ви пътуване, изготвихме списък с пет основни неща, които трябва да обмислите, преди да тръгнете на път.
Picture

1.   Имали ли сте наскоро симптоми?

На първо място, трябва да помислите сериозно за собственото си състояние относно COVID-19. Не пътувайте, ако вие или тези, с които сте имали контакт, са имали наскоро някакви симптоми на COVID-19. Според Световната здравна организация най-честите симптоми са повишена температура, суха кашлица и умора, но има и по-рядко срещани симптоми. Тежките симптоми включват затруднено дишане, болка или напрежение в гръдния кош и загуба на говор или двигателна способност. Ако не сте имали симптоми, но сте изложени на особено висок риск от тежко заболяване, също трябва да обмислите дали пътуването си заслужава риска.

 

2.   Какви са правилата и ограниченията в страната до която пътувате?

Ако не сте сигурни какви са настоящите съвети и правила за пътуване до страна от ЕС, уверете се, че използвате инструмента „Re-open EU“ — нова онлайн платформа, чрез която можете да се информирате за най-новите съвети за пътуване. Платформата съдържа информация за това кои страни допускат посетители, как можете да пътувате до тях и какви мерки ще трябва да предприемете при пристигане. Инструментът се актуализира на всеки 24 часа, на разположение е на 24 езика и включва интерактивна карта, която да ви помогне да планирате пътуването си. Ако имате конкретни въпроси, Eurodesk може да предоставя и персонализирани съвети. С помощта на тази полезна карта можете да намерите най-близкия до вас информационен пункт.

 

3.   Как пътувате и какви са рисковете?

Ако летите, времето, прекарано по летища и в пълни самолети, означава близък контакт с други хора. Пътуването с автобуси и влакове също може да включва сядане или заставане близо до други. Пътуването с автомобил ви дава повече контрол, но не е без риск, тъй като ще трябва да спирате за гориво, храна или тоалетна. Обмислете предимствата и недостатъците на всеки вид транспорт и се опитайте да изберете най-безопасния вариант.

 

4.   Имате ли застраховка за пътуване, която покрива COVID-19?

Някои застрахователи могат да предлагат застраховка, покриваща медицински разноски или отмяна поради COVID-19. Този вид покритие обаче не е типичен — много застрахователи понастоящем не предлагат такива полици — така че трябва да проверите дали вашата застраховка покрива това. Ако все още нямате застраховка, ще трябва да разгледате какво се предлага, преди да заминете. Също така винаги носете със себе си вашата Европейска здравноосигурителна карта. Можете да я получите от вашата национална здравноосигурителна институция.

 

5.   Какво трябва да направите, след като се върнете?

Като се има предвид, че ситуацията се променя бързо, трябва постоянно да се информирате за последните насоки от правителството. В много страни сега се изисква също да попълните формуляр при пристигане. В зависимост от коя страна се връщате, може да ви бъде наложено да се изолирате и да избягвате контакт с други хора. Уверете се, че сте подготвени за възможността да се върнете на работа по-късно. Затова попитайте работодателя си дали ще можете да работите дистанционно или да вземете отпуск, ако е необходимо.

 

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да пътувате безопасно, докато трае COVID-19. Ако се нуждаете от повече информация, Eurodesk — английски уебсайт за планиране и подготовка — предоставя списък с полезни връзки.

Ако се премествате в друга страна от ЕС за постоянно, Вашата Европа също предоставя практическа информация относно различни аспекти, включително всички формалности при установяване в друга страна в ЕС.

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

Световна здравна организация — коронавирус

Re-open EU

Eurodesk

Eurodesk — карта

Европейска здравноосигурителна карта

Eurodesk —планиране и подготовка

Вашата Европа

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

16/09/2020

непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.