• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Пет ключови въпроса за вашата анкета за връщане на работа във връзка с COVID-19

Тъй като след пандемията от COVID-19 работните места започват да се отварят, време е да разберете какво е отношението на вашите служители към връщането на работа. За да получите представа за възгледите им и да се подготвите за повторно отваряне, можете да използвате петте най-важни въпроса от нашето проучване за връщането на работа.
Picture

1. С нетърпение ли очаквате връщането на работното място?

Това ще ви помогне да разберете отношението на вашите служители, когато става въпрос за връщане на работното място. Това ще ви помогне да разберете какво да очаквате, когато искате от служителите да подновят ваучерите си за обществен транспорт, да опаковат обяда и да приспособят облеклото си за друга среда. Докато някои може би са готови да се виждат с колегите и да напускат дома всеки ден, за други може да е притеснително да се върнат към социалните контакти и може да се нуждаят от мотивиране.

2. Как бихте оценили комуникацията с колегите си, докато работите от дома, по скала от 1 до 10?

Разбирането дали колегите ви са поддържали близък контакт по време на работата от дома ще даде възможност на дружеството да вземе решения за продължаване на тази дейност като вариант в дългосрочен план. Като алтернатива, ако служителят счита, че комуникацията е била значително по-лоша, докато работи от дома, за него може да е по-изгодно да се върне на обичайното си място на работа.

3. Как работата от дома е повлияла на производителността ви?

Докато за някои от тях може да се окаже, че са по-продуктивни, когато работят от дома, други може да се сблъскат с различни разсейвания в зависимост от индивидуалната има ситуация. За разлика от работата от офис, всеки служител е заобиколен от различни количества шум, различна обстановка в дома и в някои случаи членове на семейството или съквартиранти. Затова всеки преживява различно работата от дома, което може да има положително или отрицателно въздействие върху производителността. Информацията за нивата на производителност на вашия персонал ще спомогне за вземането на решения относно завръщането им на работа.

4. Дали работата от вкъщи е повлияла върху баланса между професионалния и личния живот и в каква степен?

Информацията дали равновесието между професионалния и личния живот на вашия екип се е подобрило или влошило ще помогне да се определи какво е отношението на членовете на екипа относно завръщането на работното място. Ако се окаже, че са имали повече време за хобитата си или семейството си по време на дистанционна работа, те може да не изразят толкова голям интерес да се завърнат, тъй като в повечето случаи това вероятно ще включва някакъв вид пътуване до работното място. Ако анкетираните не виждат голяма разлика в равновесието между професионалния и личния живот, те са по-склонни да искат да се върнат.

5. Имате ли някакви опасения относно пътуването до работното място?

Запитването на служителите относно пътуването им до работното място не само ще подчертае една от най-големите разлики между работата на офиса и работата от дома, но и ще спомогне за по-доброто разбиране на отношението на служителите към завръщането на работното място. Например, ако вашите колеги сметнат, че пътуването до работното място отнема много време и разходи, те ще бъдат по-малко заинтересовани да се върнат на работното място. Това би могло да бъде възможност за предлагане на хибридна схема за работа, различен график, за да се избегне натоварено движение, или друг стимул, например субсидиран паркинг или схема „с велосипед до работа“.

Много хора и предприятия са имали различен опит по време на пандемията и може да имат различно отношение към възобновяването на обичайната дейност. За повече съвети как да се върнете на работа след пандемията от COVID-19 вижте нашите седем най-добри съвета за намаляване на тревожността, свързана с връщането на работа в офиса.

 

Връзки по темата:

Седемте най-добри съвета за намаляване на тревожността, свързана с връщането на работа в офиса

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

24/08/2021

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Съдържанието им не отразява непременно гледната точка на Европейски Орган По Труда (ЕЛА) нито Европейската комисия. Освен това, ЕURES, нито ЕЛА не поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети.