• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Финландия: Земя със зашеметяващи пейзажи, богата култура и вълнуващи възможности за намиране на работа!

Обмисляли ли сте някога да живеете и да работите във Финландия? Свързахме се със съветника на EURES Ханеле Соирила, за да научим повече за това какво може да предложи тази красива страна, каква подкрепа предоставя EURES, както и за едно скорошно и уникално по своята необичайност събитие за набиране на служители, организирано от нея и нейните колеги.
Picture

Призраци. Именно така започва всичко за Ханеле и EURES Финландия, когато решават да планират своето ново събитие за набиране на служители. „За някои работодатели набирането на международни работници е толкова плашещо, колкото наемането на призраци,“ шегува се тя. В Хеме има призраци, колкото има и в другите стари замъци, затова ми хрумна идеята да организирам събитието въз основа на тази идея.“

Замъкът Хеме е разположен непосредствено до езеро в Хемеенлина, Финландия. Това беше идеалната среда за събитие, което събра над 80 участници, включително търсещи работа и работодатели. Крайната цел на събитието беше да се даде възможност на тези две групи да се срещнат лично, да установят връзка и, да се надяваме, да сключат трудови договори.

Те също имаха приятната възможност да участват в семинар с панелна дискусия, в трудова борса с щандове на мястото на събитието, като за разнообразие беше включена и призрачната тема. „За да я направим [трудовата борса на място] по-привлекателна, поканихме група аниматори, които запознаваха посетителите на щандовете с история за наемане на работа в стил Ghostbusters,“ споделя Ханеле.

Успехът на събитието беше отразен във видеоматериал, който беше разпространен от EURES Финландия през декември 2019 г. На въпроса за посланието, което зрителите трябва да извлекат от видеоматериала, Ханеле отговори, „че общуването и създаването на контакти водят до успех в наемането на чуждестранни работници“. А като включите и малко развлечение, ще привлечете повече нови участници през следващата година.“

През времето, когато не организира събития за набиране на служители на призрачна тема, екипът на EURES Финландия предоставя широка подкрепа за търсещите работа и за работодателите във Финландия и отвъд нея. Това е важна дейност в една страна, която изпитва недостиг на квалифицирани работници в области като здравеопазване, металообработване, логистика, услуги и туризъм (особено в Лапландия).

„За лицата, търсещи работа, предоставяме насоки за намиране на работа и за използването на портала EURES,“ обяснява Ханеле. „Освен това предлагаме съвети относно „Твоята първа работа с EURES“, финансова подкрепа и субсидирани финландски езикови курсове на работното място.“

За работодателите подкрепата включва услуги по наемане на персонал, насоки и финансова подкрепа за езиково обучение. „Наемане на работници от други страни помага на дружествата да придобият международен облик и им осигурява достъп до международни пазари,“ казва Ханеле. „Тези работници също така ежедневно носят ползи на дружеството, като осигуряват нови езикови умения и повишават разбирането на други култури.“

Уебсайтът на EURES предлага богата информация и възможности както за търсещите работа,  които планират да се преместят във Финландия, така и за финландските работодатели, които искат да наемат работници от други държави.

 

Допълнителна информация може да бъде намерена на редица други уебсайтове:

 

  • търсещи работа:

 

  • работодатели:

 

Връзки по темата:

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

17/02/2020

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.