• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Намиране на работа в Ирландия с EURES : Разказите на двама финландци

Юлия Маанаваду и Томас Лахтинен, са двама финландци съответно на 25 г. и на 18 г., които намират възможност за работа в Ирландия преди пандемията благодарение на сътрудничеството между EURES Финландия и EURES Ирландия. По време на престоя си на зеления остров те се сдобиват с ценни професионални умения, незабравим опит и нови приятелства.
Picture

„Винаги съм мечтала да работя в чужбина“

Когато като студентка по туризъм Юлия посещава Деня на професионалното развитие на EURES, организиран в университетския комплекс на Университета за приложни науки в Сатакунта, Югозападна Финландия, тя не знае, че това ще бъде началото на едно пътуване, което ще промени живота ѝ.

„Реших да отида и да видя, защото винаги съм мечтала да работя в чужбина“, разказва младата финландка.

Две седмици след разговора със съветниците на EURES Ирландия по време на събитието, Юлия получава електронна поща от тях за работа за финландски студенти в група хотели в Ирландия. „Бях в такъв момент от живота си, когато се нуждаех от промяна в средата и начина на живот. Нищо не ме спираше, затова реших, че е идеалното време да предприема нещо такова.“

Студентът в областта на кулинарията Томас също имал голямо желание да добие някакъв международен професионален опит. „Когато разбрах за възможността да работя в чужбина, веднага се регистрирах“, разказва младежът, който в момента се обучава за главен готвач.

Томас научава за EURES от учителя си Юка Макинен, който го насърчава да кандидатства и го съветва какви въпроси да зададе.

„Беше доста вълнуващо да отида за първи път сам в чужбина“, си спомня младият студент в областта на кулинарията.

Юлия и Томас са много доволни от подкрепата, която получават от съветниците на EURES във Финландия, които им помагат да оформят документите си за работа и им дават практически съвети и насоки как да кандидатстват за финансова помощ от ЕС.

 

„Такава добра възможност за учене по нов и вълнуващ начин“

Като рецепционист в хотел Sheraton Athlone Hotel, Юлия отговаряла за настаняването на всички гости и освобождаването на стаите, отговаряла на телефонните позвънявания, администрирала резервациите, изпълнявала искания на гостите, извършвала фактуриране, препродажба, резервиране на таксита и предоставяла туристическа информация. „Установих, че английският ми език се подобрява много. Мисля, че също така станах по-уверена и спокойна в отношенията си с клиентите.“

По време на назначението си Томас работи в кухнята на хотел Hodson Bay Hotel в Централна Ирландия, където придобива знания за характерните особености на ирландската кухня, научава нови техники за готвене и подобрява комуникационните си умения. „Горещо препоръчвам да се участва в тази програма, тъй като това е една добра възможност за учене по нов и вълнуващ начин“, споделя младият готвач.

 

„Чудесен и незабравим опит“

Двамата финландци заявяват уверено, че опитът им с EURES не само е чудесен за професионалното им развитие, но и им е помогнал да се развият като хора и да създадат спомени за цял живот. „Работата в чужбина е нещо, което всеки трябва да опита“, препоръчва Юлия. „Научаваш толкова много и добиваш нова перспектива за нещата.“ Томас си спомня със задоволство: „Назначението ми в Ирландия беше толкова запомнящо се и невероятно!“

Друго безценно нещо, с което двамата студенти се сдобиват по време на престоя си в чужбина, са приятелствата. Томас се сприятелява със своя съквартирант и колега Яиро, с когото продължава да поддържа връзка. Междувременно Юлия среща приятеля си Стивън, с когото обмислят да отворят малък хотел в бъдеще.

 

Мрежата EURES обхваща всички държави от ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Научете повече за дейността на EURES.

 

Връзки по темата:

Какво може да направи EURES за вас

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

05/03/2021

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Съдържанието им не отразява непременно гледната точка на Европейски Орган По Труда (ЕЛА) нито Европейската комисия. Освен това, ЕURES, нито ЕЛА не поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети.