• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

В изложбата се изследват реалностите на работата в ЕС

Как изглежда работното място в Европа днес? Къде се намираме по отношение на равните възможности? Как стои въпросът за справедливите условия на труд? Всичко това са въпроси, които впечатляващата онлайн изложба на Европейската комисия в партньорство с европейски творци цели да проучи.
Picture

Все още работно заглавие?Изложбата  Реалностите в социалната сфера и заетостта е разработена, за да представи жителите на Европа в реални ситуации и да отрази някои от принципите на Европейския стълб на социалните права. Чрез снимки и видеоматериали в изложбата се споделят истории за равните възможности, пазара на труда, условията на труд и приобщаването.

В изложбата са включени общо девет значими и многообещаващи начинаещи творци от цяла Европа, подбрани от белгийския куратор Ив Стивенхайденс:

 

  • Петрут Калинеску (Румъния) представя „Гордост и бетон“ — проект за последните трансформации, настъпили в селските общности в страната му след десетки години работа в чужбина.

  • Борис Немет (Словакия) използва фотографията, за да представи разсъжденията си за „източна“ и „западна“ Европа и за да постави въпроса дали тези разделения от миналото наистина са преодолени.

 

  • Хенрик Сполер (Германия ) насочва вниманието си към логистиката в серията от фотографии „Помежду“, в която се разглежда как нашият модерен свят е променил изображението — а и ускорението — на транспортната индустрия.

  • Лаура Бен Хаюн (Франция) използва смартфона си, за да запечата промените в областта на трудовата заетост през годините, като по-специално разглежда новите форми на заетост.

  • Микеле Борзони (Италия) представя „Отворен съпоставителен“ преглед — част от документален проект, в който се разглежда състоянието на трудовата заетост в Италия.

  • Марилу Лиотет (Франция) представя живота на една жена шофьор на камион — Жустин — и нейните впечатления от работата ѝ в тази област, доминирана от мъже.

  • Nos, Why Not? (Неправителствена организация) споделя творбите на фотографи с интелектуални и умствени увреждания, които са запечатали на лентата най-доброто от себе си.

  • Пилви Такала (Финландия) прави анализ на условията на труд и здравословната трудова обстановка в завладяващия документален филм „Ударът“, в който тя се внедрява под прикритие в местно дружество.

  • Мар Куерво (Испания) поставя жените в центъра на фокуса в „Русалките“ — колекция от фотографии, в която се разглежда водещата роля на жените в един рибарски град в Испания.

 

Изложбата е представена като част от колекциите на Europeana — уебсайт, който предоставя достъп до над 50 милиона дигитализирани творби, включително книги, музикални и артистични творби. Този уебсайт е посветен на споделянето на културното наследство за удоволствие, за образователни и изследователски цели.

 

Връзки по темата:

Все още работно заглавие? Реалностите в социалната сфера и заетостта

Колекциите на Europeana

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

05/02/2020

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.