• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Норвежка пивоварна, която произвежда занаятчийско пиво, получава помощ от EURES, за да обучи служител от Италия

Picture

Малка занаятчийска пивоварна, която изтъква с гордост своя традиционен подход към производството, приветства млада италианка, чийто опит от собствената ѝ страна я прави идеалният кандидат за нуждите на „Kinn Bryggeri“. Подкрепата, предоставена чрез схемата Твоята първа работа с EURES (ТПРЕ), помага на това малко предприятие да обучи новия член на своя персонал.

Пивоварната „Kinn Bryggeri“ е основана през 2009 г. от бившия учител Еспен Лоте във Florø — малък град, разположен в близост до едни от най-непокътнатите норвежки фиорди.

„В момента имаме 14 работници: 12 норвежци и по един от Литва и от Италия. В миналото за нас са работили и хора от Франция и САЩ. Нашият опит ни показва, че многонационалният персонал прави работното място по-интересно“, казва Брит Санде, мениджър по човешките ресурси в дружеството.

Част от разходите на дружеството за обучението на най-новия му служител — 26-годишната римлянка Еуджения Бучиол, са покрити в рамките на инициативата на EURES. „Получихме подкрепа от ТПРЕ Швеция по програмата „Финансова подкрепа за интеграция“, казва Брит. Получената подкрепа е помогнала на малкото предприятие да предостави курс за придобиване на правоспособност за управление на вилични товарачи, курс по норвежки език и обучение от наставник на работното място.

 

Как е получила пивоварната подкрепа от ТПРЕ?

Съветникът на EURES от Норвегия Сюзан Мерил Ставостранд е посетила дружеството през 2014 г. „Дружеството вече беше използвало услугите на EURES, за да обяви свободно работно място, и аз исках да получа повече информация за това от какви трудови умения се нуждаят, както и да ги информирам по-подробно за предлаганите от нас услуги.“ Тя предоставя информация на дружеството за схемата ТПРЕ и за това какви възможности предоставя тя на работодателите, които отговарят на условията за участие.

В началото на 2016 г. пивоварната се свързва отново с EURES, тъй като търси опитни и квалифицирани служители от други страни. „През последните 10 години в Норвегия значително нарасна броят на малките занаятчийски пивоварни и в сектора няма излишък от търсещи работа“, обяснява Сюзан.

Макар че дружеството оценява възможността за достъп до работна сила от цяла Европа, наемането на служители от други страни е свързано с няколко предизвикателства. Сюзан посочва: „Новият служител трябва да се запознае с методите и изискванията, прилагани в пивоварната индустрия в страната, а също така да живее и работи в Норвегия.“

Швеция е една от страните, които изпълняват схемата ТПРЕ, чрез Arbetsförmedlingen — шведската обществена служба по заетостта. Пивоварната „Kinn“ е кандидатствала за участие в шведската схема ТПРЕ, за да получи необходимата им подкрепа.

Работодателите трябва да се регистрират директно на портала EURES, за да могат да кандидатстват за участие, но Сюзан обяснява, че те могат също така да се свържат със съветник на EURES, който може да публикува обява за предлаганото от тях свободно работно място в портала.

Сюзан оказва съдействие на пивоварната, за да подготви своите документи: „Обсъдихме как следва да се тълкуват някои от въпросите във формуляра, след което документите бяха изпратени.“ Брит благодари за оказаното съдействие: „Доволен съм, че се свързахме със съветниците на EURES на ранен етап от процеса. Техните знания и опит ни спестиха много време и усилия.“

Само след няколко дни администрацията на ТПРЕ се свързва с Брит, за да уточни изискваните от тях документи, които включват подробен план за обучение, копие от трудовия договор, разходите за провеждане на всеки от необходимите курсове за обучение и копие от паспорта на служителя. Пивоварната изпраща бързо изискваната документация.

Сюзан е много удовлетворена от възможността да окаже съдействие на дружеството. „Мога да потвърдя, че „Kinn Bryggeri“ е модерен и гледащ към бъдещето работодател“, казва тя.

Еуджения е много доволна от начина, по който са се развили нещата. „Исках да работя по специалността си, но в Италия нямаше възможности за работа. Тъй като обичам да пътувам и да се запознавам с нови неща, реших да си потърся работа в други страни и съм удовлетворена, че намерих тази възможност в Норвегия.“

Брит смята, че Еуджения се интегрира добре. „Опитахме да й помогнем да се установи по-бързо, като ѝ наехме стая в къща, където да живее заедно с други съквартиранти, за да не се чувства твърде самотна. Но освен тази помощ, смятам, че фактът, че Еуджения се адаптира бързо към новия си живот, е изцяло нейна заслуга. Тя е общителна и вече има нови приятели.“

 

Връзки по темата:

Формуляр за кандидатстване за финансова подкрепа по интеграционната програма за работодатели чрез Arbetsförmedlingen — шведската обществена служба по заетостта:

„Твоята първа работа с EURES“, Швеция:

Шведски служби по заетостта, Arbetsförmedlingen: Твоята първа работа с EURES

Уебсайт на Европейската комисия: Твоята първа работа с EURES

„Твоята първа работа с EURES“: YouTube:

Условия на живот и труд: Швеция

 

Допълнителна информация:

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия носят отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

12/08/2016

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.