• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Кариерата на една французойка в Норвегия се развива блестящо

Picture

Решението на Камий Бруневал да остави всичко и да се премести да живее в Норвегия е свързано с любовта ѝ към начина на живот и красивата природа в страната. Двадесет и петгодишната жена мечтае още от детска възраст да се премести в Норвегия. Дори тя обаче е изненадана колко добре се развиват кариерата и социалният ѝ живот след установяването в Осло.

„Възползвах се от първата предоставила ми се възможност да се преместя на работа тук. С помощта на EURES Норвегия си намерих работа в безмитен магазин на летище Осло Гардермоен и повече не помислих за връщане обратно“, разказва Камий.

Това се случва в началото на 2015 г. Оттогава насам тя взема участие в хуманитарна мисия в Грузия на организацията „Лекари без граници“ и е повишена в консултант по виното в компанията „Travel Retail Norway“.

 

Как EURES помогна на Камий да изгради новото си бъдеще в Норвегия?

„Историята на Камий показва как EURES може да помогне на търсещите работа да намерят работно място в нова страна. Това е един чудесен пример за това как можете да постигнете успех и да се развивате, след като се решите на тази стъпка. Аз съм силно впечатлена от постигнатото от нея само за една година“, споделя съветникът на EURES Сандрин Бодуен, която работи в Драмен, област Бюскерю.

Камий се свързва със Сандрин през декември 2014 г. „Тогава можах да ѝ дам само някои общи съвети, тъй като не нямах информация за свободни работни места, подходящи за нейния профил“, разказва Сандрин.

Но през януари 2015 г. близкото общуване между членовете на мрежата на EURES доказва отново своята полезност, когато Анн Лив Невдал, колега на Сандрин от EURES в Осло, ѝ съобщава, че се набира персонал за безмитните магазини на летище Осло Гардермоен.

„Работодателят търсеше да наеме продавач-консултанти от Франция и аз си припомних разговора с Камий, който проведохме няколко седмици по-рано. Свързах се с нея и ѝ разказах за тази възможност.“

Камий подчертава, че не би могла да получи работата без помощта на съветника на EURES Франция Марин Франсен, с която се свързва за първи път, докато е у дома в Руан, както и без помощта на EURES Норвегия.

„Сандрин беше невероятна. Тя беше истински съветник и ми помогна много. Тя ми даде много съвети за търсенето на работа и как да подобря своята автобиография и придружителното писмо и ми се обади веднага, щом се появи първата възможност за работа.“

 

Квалификацията ви надвишава нужната за работното място — не се притеснявайте, това може да е добър начин да получите работата!

Сандрин се е притеснявала, че квалификацията на Камий е твърде висока за това работно място, но Камий осъзнава, че това е добра възможност и подава молба веднага. Два дни по-късно тя получава работата. „Нуждаех се само от възможност да замина. Знаех, че на място ще мога да се възползвам от опита си“, разказва Камий.

Тя казва, че нито за момент не съжалява за решението си да започне с работа, която не отговаря на образованието ѝ.

„Препоръчвам на всеки, който иска да работи в Европа, да използва EURES, за да подобри шансовете си на пазара на труда. Организацията разполага с много ресурси и професионални съветници.“

 

Как се е справила с установяването в страната?

Камий е отделила време за уроци по езика и смята, че езиковото обучение дава добра основа за наистина ефективно овладяване на нов език. „Всекидневното практикуване, независимо дали чрез четене, слушане на радио или като се престрашиш да разговаряш с местните хора, е най-добрият начин за научаване на езика.“

Въпреки че ѝ липсва добрата домашна кухня, Камий цени особено чувството за сигурност, което ѝ дава животът в Осло. „Хората са наистина добронамерени и вежливи. Това донесе голямо облекчение на мен и моите родители“, казва Камий.

Какво има да каже на всеки, който се колебае дали да отиде да работи в чужбина? „Подгответе се предварително и се свържете с EURES, за да разберете какво се предлага на пазара на труда. След това си купете билет и тръгвайте! Наистина, няма от какво да ви е страх.“

„След като сте се подготвили и сте започнали да изучавате езика, пред вас ще се отвори един нов свят и всеки опит, който придобиете, ще бъде актив за вашето развитие и вашата кариера. Не можете дори да си представите колко добре ще се почувствате, след като предприемете тази стъпка.“

„След такъв опит всички препятствия, с които се сблъскате в бъдеще, ще ви се сторят лесни за преодоляване. И не забравяйте, никога няма да бъдете сами.“

 

Връзки по темата:

Условия на живот и труд: Норвегия

EURES — Вашата работа в Европа: Норвегия

Работа в Норвегия, официално ръководство

 

Допълнителна информация:

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

ЕURES в LinkedIn

ЕURES в Google+

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

08/03/2016

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.