• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Още един щастлив бенефициер споделя историята си с EURES Испания

През ноември 2018 г. публикувахме статия за Хуан Карлос — бенефициер на EURES, който сподели историята си на Facebook страницата EURES Испания. През декември Алехандра Франч от Сарагоса беше последният бенефициер на EURES, който сподели опита си в социалната мрежа. Ето и историята на Алехандра.
Picture

„Както много други хора, аз дойдох в Нидерландия, водена от любовта“, започва разказа си Алехандра. Алехандра и нейният нидерландски приятел искат да направят нова стъпка в своята връзка, като се преместят да живеят по-близо един до друг. Тъй като възможностите за работа на приятеля на Алехандра в Испания са ограничени, тя решава да напусне работа като преподавател по фотография и да се премести в Нидерландия.

„Преди да реша [да се преместя], спестявах известно време, доколкото това беше възможно, и реших да отида в службата на EURES в Сарагоса, за да получа повече информация и да преценя какви възможности имам“, спомня си тя. „Там ми дадоха информация и ми помогнаха да подобря автобиографията си. Получих много полезна и конкретна информация, заедно с персонализирана помощ, което също ми помогна да се почувствам по-уверена в този нов етап.“

 

Езиковите умения са от ключово значение

При посещението си в службата на EURES Алехандра с изненада разбира, че освен персонализирани консултации от съветниците на EURES, има възможност да получи допълнителна помощ чрез Reactivate, схемата на ЕС за трудова мобилност, предназначена за търсещи работа лица над 35 години.

„Благодарение на този ценен съвет получих помощ за да изкарам курс по нидерландски език, което според мен беше от ключово значение, за да се адаптирам към моята нова среда“ казва тя.

„Курсът по нидерландски език, който изкарах благодарение на Reactivate, ми помогна да се интегрирам много по-добре и да се чувствам по-сигурна в ежедневието“. „Разбира се тук можете да оцелеете и само с английски, но по мое мнение много по-добре за интегрирането е да разбирате и говорите местния език на някакво основно ниво“.

„Със съветите, които получих — и с малко късмет — успях да си намеря работа в компания, която притежава международни лаборатории“, казва Алехандра. Въпреки че тя си мисли, че ѝ е провървяло при намирането на работа, очевидно голяма роля е изиграло и владеенето на чужди езици.

„Всеки ден работя в международна среда с колеги от Нидерландия и от чужди държави, като оттук предоставям помощ на потребители в Испания“, обяснява тя.

„Това, че говоря други езици, като английски и португалски, както и испански [нейния роден език], бяха ключовите фактори, които ми помогнаха да започна работа скоро след пристигането ми в Нидерландия.“

 

„Вълнуващо и предизвикателно“

„Преместването в друга държава не винаги е лесно“, признава Алехандра. „Моят град ми липсва много разбира се и винаги, когато мога се връщам, за да прекарам там няколко дни и да видя семейството и приятелите си.“

Същевременно Алехандра е доволна, че е предприела тази стъпка и се е преместила да работи в чужбина и изглежда предизвикателството й харесва.

„Много съм щастлива в Нидерландия и изпитвам благодарност“, казва тя. „Истина е също така, че са нужни усилия, за да се адаптираш към нова среда, да говориш и научиш други езици — това е едновременно вълнуващо и предизвикателно.“

„Бих искала да насърча, тези които искат да напуснат Испания да посетят местната служба на EURES. Там те ще намерят отзивчив екип от професионалисти, които помагат с желание и всеотдайност.“

 

Можете да откриете как EURES може да помогне и на вас, посетете портала EURES сега.

Можете също да прочете оригиналната история на Алехандра (на испански) на Facebook страницата  EURES Испания (публикувана на 5 декември 2018 г.).

 

Връзки по темата:

Reactivate

Портал ЕURES

EURES Испания във Facebook

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветник на ЕURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

21/02/2019

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.