• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Алесандрия намира работа като полагащо грижи лице в Германия

Благодарение на съвместна инициатива на EURES и двама германски работодатели, много търсещи работа европейци получиха възможност да се обучават за полагане на специални грижи в Бавария. Една от възползвалите се, Алесандрия Гроси, ни разказва своята история.
Picture

„Всичко започна един следобед през юли 2019 г., когато бях влязла в страницата на EURES във Facebook и прочетох за проект за набиране на лица за полагане на грижи в Германия“, започва Алесандрия. „Бях заинтригувана.“ На 45 години Алесандрия е без работа и среща трудности да намери стабилна нова работа. Тъй като е израснала в Германия, преди да се премести в Италия през юношеските си години, тя няма нищо против да се върне обратно за ново предизвикателство. Този проект ѝ дава надежда.

 

Възможност за обучение в сектора за полагане на грижи

Алесандрия се свързва с EURES и първоначално получава подкрепа от Розария Петрило от EURES в Милано. След това я свързват със съветника на EURES Шарлот Гльоцнер от Службата за намиране на работа в международен план (ZAV) в Нюрнберг, която е част от екипа, работещ по проекта. В сътрудничество с двама баварски доставчици на грижи — Stiftung Sankt Johannes в Марксхайм-Швайнспойнт и Dominikus-Ringeisen-Werk в Урсберг — Шарлот и нейните колеги търсят кандидати от цяла Европа, които да бъдат обучени за лица, полагащи специални грижи в двете организации.

Това помага да се преодолее локален недостиг на хора с умения, както обяснява Шарлот. „Работодателите в Германия срещат все повече затруднения при набирането на квалифицирани лица за полагане на специални грижи“, казва тя. „Добавената стойност на проекта е, че той съчетава работа и професионално обучение и участниците получават заплата.“

 

Посещенията при работодатели осигуряват реалистична представа

Шарлот кани Алесандрия да посети двудневно мероприятие за набиране на служители в Бавария през февруари 2020 г. Шарлот организира това мероприятие с Аня Кьонен, местен съветник на EURES от Агенцията по труда в Донаувьорт.

През първия ден те дават информация относно програмите за обучение и помощта, предоставяна от EURES, включително възможности за финансиране, чрез които да се покрият разходите за пътуване, езикови курсове и преместване. Кандидатите са интервюирани също от потенциалните работодатели.

През втория ден кандидатите посещават работните помещения на двете организации, включително квартирите, които ще бъдат осигурени от работодателите. „Това беше бонус за кандидатите, защото те се сдобиха с реалистична представа за бъдещото си работно място и средата“, казва Шарлот.

 

Следващи стъпки въпреки COVID-19

Мероприятието за набиране на служители е изключително успешно, тъй като Алесандрия и още осем други кандидати от европейски държави получават предложения за работа. За нещастие, оттогава COVID-19 поражда огромни проблеми за всички. В резултат на ограниченията за пътуване и строгите правила в сектора за полагане на грижи, началото на проекта е отложено.

Въпреки това Алесандрия и още един участник успяват да отидат в Бавария през юни и да започнат обучение в Stiftung Sankt Johannes. Другите участници започват работа в Dominikus-Ringeisen-Werk през октомври и в момента получават обучение по немски език онлайн, което им помага да се интегрират.

 

Безпроблемно приспособяване с подкрепа

Въпреки необичайните обстоятелства Алесандрия се приспособява добре с помощта на своя „изключително доброжелателен и благоразположен“ работодател. Също така тя получава финансова подкрепа от EURES чрез схемата Reactivate, която използва, за да плати за пътуването си до Германия и за обзавеждане.

„Не беше лесно да оставя семейството си и да дойда да работя тук, в Германия“, казва тя. „Но това, което ме тласна напред, беше възможността да помагам на другите. Чувствам се добре и харесвам работата си. Винаги съм обичала да работя с хора със специални нужди“.

„Да се обучавам и да работя на моята възраст в Германия, в красив регион като Бавария, за мен е като сбъдната мечта“, казва тя. „Искам да използвам тази възможност и да благодаря на всички служители на EURES“.

 

Връзки по темата:

Reactivate

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

13/11/2020

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Съдържанието им не отразява непременно гледната точка на Европейски Орган По Труда (ЕЛА) нито Европейската комисия. Освен това, ЕURES, нито ЕЛА не поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети.