• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Нова работа в Австрия отваря по-широки хоризонти пред търсеща работа словенка

Ана-Мария Вратанар, която е от малко село в Словения, търси работа в своята страна, когато попада на обявя за свободно работно място, която предизвиква нейното любопитство. Обявата, изложена в местното бюро по труда, е за работа в семеен хотел в Австрия. „Казах си: Защо не?“ Тя се свързва със съветника на EURES Жарко Маркович, който работи в Любляна.
Picture

Ана-Мария Вратанар, която е от малко село в Словения, търси работа в своята страна, когато попада на обявя за свободно работно място, която предизвиква нейното любопитство. Обявата, изложена в местното бюро по труда, е за работа в семеен хотел в Австрия. „Казах си: Защо не?“ Тя се свързва със съветника на EURES Жарко Маркович, който работи в Любляна.

„Работила съм на много места в Словения. Била съм работник в барове и ресторанти, а също и учител в начално училище, където помагах на деца, които имаха трудностив обучението“, разказва Ана-Мария. „Но работното място в Австрия ми даде възможност да пътувам и да си усъвършенствам немския.“

Ана-Мария отива на интервю в Любляна, където Жарко дава отговори на нейните въпроси и ѝ оказва съдействие във връзка с явяването на събеседването. „Обясних ѝ какви документи ще са ѝ нужни и ѝ помогнах да се подготви за събеседването. Винаги е удоволствие да констатираш, че предложеното работно място в чужбина е подходящо за търсещия работа.“

Оказаната от Жарко помощ дава резултат и Ана-Мария получава работата. „Работя за хотела вече два зимни сезона“, споделя тя щастливо. Потрудила се е сериозно върху немския си език и вече го владее уверено. „Сигурна съм, че моят професионален опит в Словения увеличи шансовете ми да намеря работа.“

Ана-Мария отправя насърчителни думи към други търсещи работа, които желаят да се опитат да намерят работа в друга страна от ЕС.

„Бих казала: опитайте! Работата в чужбина винаги е шанс да научите повече за себе си и за нова култура.“ Какъв е нейният съвет към хората, които планират да работят в друга страна от ЕС?

„Когато отидете в чужбина, трябва да сте с положителна нагласа и да разбирате, че е възможно нещата там да се правят по различен начин. Важно е също така да подхождате с уважение: трябва да уважавате начина, по който хората живеят и мислят. Тази стъпка ви дава възможност да научите нови неща и да развиете собствения си характер“, казва тя.

 

Връзки по темата:

Условия на живот и труд: Австрия

 

Допълнителна информация:

 

Търсене на съветници на EURES

 

Условия на живот и труд в страните от EURES

 

База данни с работни места на EURES

 

Услуги на EURES за работодатели

 

Календар на събитията на EURES

 

Предстоящи онлайн събития

 

EURES във Facebook

 

EURES в Twitter

 

EURES в LinkedIn

 

EURES в Google+

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия носят отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

Ana-Marija is keen to encourage others to have a go at taking a job in another EU country.

‘I would say try it. It is always a chance to learn about yourself and a new culture.’ What is her advice for those who are going to take up a job in another EU country?

‘You need to be friendly and open to the fact that things maybe done differently when you move. It is also a question of respect, you need to respect the way others live and think. It is all a chance to learn and to develop your own character,’ she says.

 

 

Related links:

 

Living and working Austria  

 

Read more:

Find a EURES Adviser

Working and living conditions in EURES countries

EURESJobs Database

EURES services for employers

EURES Events Calendar

Upcoming Online Events

EURES on Facebook

EURES onTwitter

EURES on LinkedIn

EURES on Google+

Disclaimer: Please note that neither EURES nor the European Commission endorse any of the third party websites mentioned above.

13/01/2017

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.