Статии с новини


5 съвета за обучаващи се работници или стажанти

Получили сте писмото (или имейла) за потвърждение. Знаете кога започвате и къде. Проверили сте новото си работно място онлайн, за да се ориентирате. А сега какво? Време е да разберете как да превърнете вашето професионално обучение или стаж в страхотен успех!
Picture

Направете добро първо впечатление

Този съвет е възможно най-основният, но това не го прави по-малко важен. Първите впечатления са мигновени и промяната им отнема време, така че се уверете, че сте подготвени да се представите в добра светлина.

Помислете как сте облечени — подходящо ли е за работното ви място? Индивидуализмът е нещо чудесно в личния ви живот, но може би не е това, което колегите и ръководителите ви търсят. Помислите за сутрешните си навици — остава ли ви достатъчно време, за да свършите всичко, което трябва? Нищо не показва по-добре липсата на старание от това да закъснеете за работа. Имайте предвид подобни неща и ще спомогнете вашето обучение или стаж да стартира обещаващо.

 

Учете се от другите

Възможно е да ви бъде назначен ментор или ръководител, който да ви насочва по време на вашето професионално обучение или стаж. Може да бъдете част от екип, където тази роля е споделена между хората. Независимо каква е ситуацията, вашите колеги са безценен източник на информация когато става дума не само как да подхождате към работата, но и как да се държите на работното място. Следвайте техния пример и няма как да сбъркате.

 

Организирайте времето си ефективно

Възможно е вашето професионално обучение или стаж да включва и учебни занимания, не само работа. В такъв случай ще трябва да постигнете здравословен баланс между двете. Не се фокусирайте твърде много върху едното за сметка на другото — и двете са еднакво важни и ще изиграят роля в бъдещето ви. Добра идея е да имате тефтерче с календар или бележник подръка (на мобилния ви телефон или хартиени), които да използвате, за да планирате и проследявате времето си. Работодателят ви би трябвало да може да ви помогне с всичко това, така че го дръжте в течение.

 

Демонстрирайте вашия ентусиазъм

Независимо към каква компания сте се присъединили, важно е да покажете позитивно отношение и желание за участие независимо от предизвикателството — без значение дали то фигурира в длъжностната ви характеристика или не. Това не само ще впечатли колегите ви; може и да ви отвори вратите към участие в повече вълнуващи проекти в бъдеще. Така че усмихвайте се, дори и да сте нервни, и не се притеснявайте да споделяте мислите и идеите си, когато това е подходящо. Смисълът на това да бъдеш част от екип е в сътрудничеството, като вашите възгледи са толкова валидни, колкото и тези на другите!

 

Открийте темпо, което е подходящо за вас

Всеки работи с различна скорост и стига работата да е свършена при висок стандарт и спазени крайни срокове, всичко е наред — всеки има собствен подход към работата. Важно е да откриете какво ви подхожда и да не се чувствате притиснати да бързате или да се захващате с прекалено много задачи. Вашият ментор, ръководител или колеги трябва да могат да ви помогнат да установите свой собствен стил на работа и да се уверят, че той отговаря на нуждите на компанията. Ако някога усетите, че сте затрупани с работа, говорете с тях за това — те затова са там в крайна сметка!

 

Вече ги знаете — нашите най-важни съвети за ориентация в ново професионално обучение или стаж. Потърсихме приложения, с които да постигнете максимална ефективност на работното си място, така че прочетете тези статии, за да се подготвите напълно за новото си приключение. Успех!

 

 

 

 

Допълнителна информация:

 

Европейски дни на труда

 

Drop’pin@EURES

 

Търсене на съветници на EURES

 

Условия на живот и труд в страните от EURES

 

База с данни за работни места на EURES

 

Услуги на EURES за работодатели

 

Календар на събитията на EURES

 

Предстоящи онлайн събития

 

EURES във Facebook

 

EURES в Twitter

 

EURES в LinkedIn

 

EURES в Google+

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

08/11/2017

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.