Статии с новини


„Защо искате да работите тук?“ — подгответе се добре за този сигурен въпрос.

Трудно е да се отговори на този въпрос по оригинален и същевременно точен начин. Ако потърсите и намерите отговор, чрез който целенасочено да се откроите, вашият отговор може да изглежда неискрен. Опитайте се да отговорите ясно и просто и вероятно ще бъдете един от многото, които казват едно и също нещо. Как тогава да бъдете запомнени и в същото време да ви възприемат сериозно?
Picture

Всеки работодател ще иска да знае защо кандидатствате за обявеното от него работно място. Затруднението идва от това, че причината, поради която сте пред него, е вероятно същата, поради която са се явили повечето кандидати.

 

Има три стъпки, които могат да ви помогнат да се справите с неизбежния въпрос по начин, който да превърне отговора ви от обикновен в изключителен.

 

ПРОУЧВАНЕ

 

Чували сте това и преди, но не забравяйте, че внимателното разглеждане на уебсайта на дружеството не е достатъчно. За да направите добро впечатление, ще трябва да разчитате на нещо повече от основни факти, а повтарянето на основни послания от рекламния материал на дружеството няма да ви бъде от голяма полза. Оставете това на другите кандидати!

 

Потърсете статии за дружеството от новинарски източници. Разровете се в специализираните издания и публикации, които обхващат сектора, който ви интересува. Ако на уебсайта на дружеството има връзки към съобщения за пресата, прочетете ги внимателно. Дружеството има ли канал в Youtube? Отделете време, за да изгледате филмовия материал.

 

Занимава ли се дружеството с проектиране, технологии или нещо друго, което може да бъде намерено в изображенията в Google? Потърсете сред тях, за да откриете уебсайтове, в които се обръща внимание или се прави преглед на продуктите на дружеството. Каква информация открихте? Има ли отзиви за услугата, която предлага дружеството? Ако е така, вероятно можете да ги използвате за своето представяне и за уменията, които можете да предложите за длъжността.

 

Добри идеи, на които можете да базирате отговора си

 

След като получите ясна представа за това каква дейност извършва дружеството и как можете да се впишете в онова, което то предлага, опитайте се да базирате отговора си на някоя от следните идеи — не се разпростирайте твърде много, съсредоточете се върху една или две:

 

  • услугата или продуктът, които дружеството предлага, и защо това представлява интерес за вас;

 

  • неотдавнашните успехи на дружеството и предизвикателствата, пред които е изправено;

 

  • обучението и възможностите за кариерно развитие, които предлага;

 

  • философията или етиката на дружеството;

 

  • фирмената култура — какво означава да работите за дружеството.

 

Внимавайте да не изглеждате по-заинтересовани от придобивките от длъжността, отколкото от самото дружество.

 

Добавете своята обосновка

 

За да издигнете отговора си над стандартното ниво и да го направите запомнящ се, направете тази допълнителна стъпка и добавете своята обосновка. Ако просто кажете, че се възхищавате на дружеството, защото работи усилено за намирането на нови начини на работа, както се вижда от пускането на X, ще покаже, че сте направили добро проучване. Но и другите ще са направили това.

Ето защо, за да се откроите действително, обяснете как вашите умения, интереси и опит могат да допринесат за факта, който сте установили.

 

Например „Пускането на (…) показва как вашето дружество се стреми да намира нови начини на работа. Моят стремеж беше същият, когато работех като (….) на последната ми работа. Постигнах (….) чрез това, което направих. Смятам, че начинът, по който се справих с предизвикателството, съответства на вашите цели и методи, което е една от причините, поради които искам да работя тук.“

 

Както се посочва в една неотдавнашна статия в британския вестник „Guardian“, „Именно размишлението върху направеното от вас проучване и способността ви да съчетаете нуждите и идеалите на дружеството със собствените ви умения и предпочитания е това, което действително впечатлява“.

 

 

Връзки по темата:

 

Статията във вестник „Guardian“ Защо искате да работите тук? Как да отговорите на въпроса за милион долара

 

Намерете работа в портала на EURES

 

Какво EURES може да направи за вас?

 

 

 

 

Допълнителна информация:

 

Търсене на съветници на EURES

 

Условия на живот и труд в страните от EURES

 

База данни с работни места на EURES

 

Услуги на EURES за работодатели

 

Календар на събитията на EURES

 

Предстоящи онлайн събития

 

EURES във Facebook

 

EURES в Twitter

 

EURES в LinkedIn

 

EURES в Google+

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия носят отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

 

03/05/2017

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.