• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

„Най-добрият избор“: Джорджо разказва за своя опит с EURES

Електротехникът Джорджо Ковер се премества от Италия в Нидерландия през 2014 г., след като намира работа чрез портала EURES. Няколко години по-късно той все още е удовлетворен от работата в Нидерландия. Свързахме се с Джорджо, за да го попитаме какво мисли за своето преживяване.
Picture

Първоначално бяхме привлечени към историята на Джорджо, когато италианският му съветник на EURES, Стефания Гарофало, сподели с нас видео интервю (на италиански език), което двамата заснели заедно при посещението на Стефания в Нидерландия през 2018 г. Във видеото Джорджо разказва за бързия процес, в резултат на който се е преместил преди няколко години.

 

„Полетът ми беше вечерта, а на следващата сутрин вече бях в офиса!“

Джорджо бил зает с прибирането на реколтата от лозето на чичо си, когато получил телефонно обаждане с предложение за работа в Нидерландия. След това всичко се развило много бързо — 20 дни по-късно Джорджо вече бил на път. „Полетът ми беше вечерта, а на следващия ден в 9 ч. сутринта трябваше да съм в офиса!“, припомня си той във видеото.

С помощта на Стефания, Джорджо намира работа в Aqua Vision BV, консултантско дружество за хидрографски услуги, установено в Утрехт, след като кандидатства по обява за свободна длъжност, публикувана от един от нидерландските колеги на Стефания.

„Джорджо намери предложението в портала EURES“, обяснява Стефания във видеото. След това процесът е бил изключително лесен: „Прочетеното го убеди, така че реши да кандидатства. От дружеството го избраха като най-подходящия кандидат и му се обадиха“.

Докато обсъждат живота и работата, Джорджо споделя, че се чувства добре в Нидерландия, въпреки че признава, че в сравнение с Италия климатът в Нидерландия не е сред положителните страни. Стефания също се шегува, че очевидно е упражнявал езиковите си умения на работа — до такава степен, че постоянно преминава от италиански на английски по време на разговора им!

 

„Подобно нещо те кара да израснеш“

След като Стефания сподели видеото, се свързахме с Джорджо, за да разберем повече за него и какво се е случило през двете години след заснемането на видеото.

Понастоящем на 31-годишна възраст, Джорджо продължава да живее в Нидерландия, макар че наскоро е започнал работа като електротехник в Института за морски и атмосферни изследвания към Университета на Утрехт. Размишлявайки върху преместването си преди повече от пет години, Джорджо казва, че „решението да замина беше най-добрият възможен избор“.

Въпреки че Джорджо вече е познавал доста добре Нидерландия — бил е там на културен обмен на 19-годишна възраст и след това е посещавал страната многократно — преместването се оказало сериозна стъпка.

Израснал е в малко селце в провинция Тревизо в Северна Италия, където семейството му има малка ферма и лозе. Въпреки че е следвал електротехника в Университета на Удине, единственият му работен опит преди преместването в Нидерландия е бил в семейната ферма. „Като малък научих какво означава тежък земеделски труд“, споделя той.

„Да си далеч от семейството и от зоната си на комфорт, сам в друга държава, помага да видиш аспекти от себе си, които може да не си очаквал да притежаваш“, размишлява Джорджо. „Нещо такова те кара да израснеш, защото ти осигурява нова гледна точка. Ако сравня себе си с човека, който бях преди, виждам, че съм се променил много“.

Макар че има желание да се върне обратно в италианската провинция един ден, Джорджо споделя, че за момента е щастлив и се е съсредоточил върху придобиването на ценен опит. „Засега плановете ми са да остана в Нидерландия, за да се развивам, да уча и да изградя колкото се може по-добър набор от знания в различни сектори“.

 

Връзки по темата:

Портал ЕURES

Видео интервю (на италиански език)

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

02/10/2020

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.