• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Стартира кампанията „Сезонна работа с EURES“

EURES започна кампания за повишаване на осведомеността относно сезонната работа. Отсега до края на октомври ще споделяме информация и инструменти, за да ви помогнем да разберете какви са вашите права и задължения като търсещ работа или работодател и как да се възползвате максимално от възможностите за сезонна работа.
Picture

Защо сезонната работа е важна?

Сезонната работа е много важна за икономиката на ЕС, особено в сектори като селското стопанство, туризма, хотелиерството и ресторантьорството и строителството. Всяка година до 850 000 граждани на ЕС се преместват в друга държава членка, за да вършат сезонна работа, но много търсещи работа и работодатели не са сигурни какви са техните права и задължения.

Точно затова се провежда нашата кампания - искаме да ви помогнем да намерите информацията, от която се нуждаете и да разберете как EURES може да ви помогне в процесите на търсене или наемане на сезонна работа, особено в трудния контекст на COVID-19.

Тази кампания е част от по-обширната кампания „Права за всички сезони“, която се провежда от Европейския орган по труда (ЕОТ). Вижте промоционалния видеоклип тук.

Търсещи работа: Какво да търсим?

Ако сте търсещо работа лице, налице са много основателни причини, поради които да помислите за сезонна работа. Винаги има възможности за сезонна работа в цяла Европа и тези работни места са гъвкав начин за придобиване на нови умения, за печелене на пари и за прекарване на време в чужбина без дългосрочен ангажимент.

Възможно е да не знаете, че като сезонен работник имате и широк набор от права, когато става въпрос за заплащане, работно време, здраве, безопасност и др. По време на кампанията ще споделяме много по-полезна информация, за да разберете какви са вашите права и как да разпознавате фалшивите обяви за работа, дезинформацията и измамите.

Не забравяйте, че можете също така да се свържете с вашия местен съветник на EURES, за да получите насоки и подкрепа за намиране на възможности. Все още може да има време за намиране на сезонни възможности за летния сезон, затова бихме ви насърчили да започнете да търсите днес.

Работодатели: Какво да търсим?

Като работодател наемането на сезонни работници от чужбина може да ви помогне да осигурите персонала, от който се нуждаете по време на пиковите сезони. Това е особено важно, ако нуждите ви от персонал варират през годината или ако имате недостиг на подходящи кандидати във вашата държава.

По време на кампанията EURES ще споделя информация, която да ви помогне да разберете правата и задълженията си като сезонен работодател. Това ще гарантира, че можете да се възползвате пълноценно от наемането на сезонна работа, като същевременно разбирате отговорностите, които имате към наетия от вас персонал, особено в контекста на COVID-19.

Ако проявявате интерес към набирането на сезонни работници, можете да се свържете със съветник на EURES, за да зададете въпроси и да получите помощ по административни въпроси.

Следете кампанията, за да получавате повече актуална информация

През лятото ще публикуваме информация за сезонната работа в основните канали на EURES Facebook, Twitter, LinkedIn и Instagram чрез използване на хаштаговете #EURESeasonalWorks и #Rights4AllSeasons. Погрижете се да следвате нашите канали, да четете публикациите ни и да ги споделяте с други хора, на които те могат да са интересни или полезни.

Повечето услуги в мрежата EURES също са активни в собствените канали на портала в социалните медии. Насърчаваме ви да следите страниците на вашите национални или регионални служби EURES, на които ще се споделя конкретна информация за сезонната работа във вашите държави или регион.

Ще организираме и Седмица на действието във връзка с кампанията в периода 20 - 24 септември. През този конкретен период в Европа ще се организират множество дейности, така че следете за актуална информация, която предстои да бъде предоставена!
 

Връзки по темата:

ЕОТ: Кампания „Права за всички сезони“

EURES във Facebook: Видеоклип за кампанията
8 причини да обръщате внимание на възможностите за сезонна заетост

Четири неща, които трябва да знаете за сезонната работа през 2021 г.

Търсене на съветници на EURES

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES във Facebook

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

08/07/2021

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Съдържанието им не отразява непременно гледната точка на Европейски Орган По Труда (ЕЛА) нито Европейската комисия. Освен това, ЕURES, нито ЕЛА не поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети.