Статии с новини


Представете своите умения и личност чрез интервю от разстояние

Skype, Google Hangouts или Netop Live Guide — все по-често тези канали за онлайн комуникация се използват от търсещите работа, с цел да убедят работодателите, че са най-подходящите кандидати за съответното свободно работно място. Телефонните интервюта също набират все по-голяма популярност.

Прочети повече >>

17/04/2015


По-възрастни работници отиват в чужбина — с опит и реалистични очаквания

Професионалният опит може да е привлекателно качество на пазара на труда, но също така може да отблъсне потенциални работодатели. Наемането на по-възрастни работници може да е по-скъпо и в контекста на икономическа криза млади хора с по-ниско ниво на квалификации представляват по-евтин вариант. При стесняване на избора от подходящи работни места в собствената ви страна преместването в чужбина с помощта на мрежата EURES може да се окаже добър избор.

Прочети повече >>

17/04/2015


Не ви удовлетворява заплащането във вашата страна? Огледайте се отвъд граница!

Проучване, проведено от фондация WageIndicator, сравнява заплащането на час на заетите лица в различни страни за една и съща работа. Имате достъп до инструмент, с помощта на който можете да проверите разликите в заплащането според професията, като е обобщено в кои страни заплащането е най-високо.

Прочети повече >>

17/04/2015


Sweden the land of opportunity for Finnish IT jobseekers

When Nokia in Finland announced redundancies last summer, many Finnish IT workers were left in a worrying position. At the same time, Sweden's growing tech sector struggled to fill vacancies. Spotting this mismatch, EURES Sweden and Finland began a major recruitment drive to do the match, culminating in a successful Job Day in December.

Прочети повече >>

17/04/2015


Пътуването разширява кръгозора, но работата в чужбина ви прави по-умни!

Работата в чужбина, контактите с нови култури, изучаването на нови езици — всичко това се ефективни мисловни упражнения. Резултатите от поредица проучвания показват, че хората, които работят или учат в чужбина, се справят по-добре от останалите със задачи, изискващи творческо мислене и решаване на проблеми.

Прочети повече >>

17/04/2015


Автобиографии — постигане на точния баланс между самореклама и честност

Чухте ли за онзи, който пътувал в метрото за интервю за работа и напсувал един от другите пътници при слизане от вагона? Пристигнал за интервюто само за да разбере, че човекът, когото нагрубил, седял срещу него като интервюиращ. Не получил мястото.

Прочети повече >>

17/04/2015


EURES Словения помага на Манка Мюлер да стигне до идеалната за нея работа

Заобиколена от студенти, Манка Мюлер е в свои води. След като преди време напуска Словения, за да стане студентка в датски народен университет, в края на обучението не ѝ се тръгва. Само година по-късно тя се връща като помощник преподавател и вече заема постоянно място в администрацията на учебното заведение. EURES Словения ми оказа подкрепа и ми вдъхна самочувствието, от което имах нужда, за да се реша и да направя крачката", споделя Мюлер.

Прочети повече >>

17/04/2015


Клубове за вечеря, запознайте се с местните жители и добийте представа за културата

Крачката е направена — мрежата на EURES ви помогна да намерите подходяща работа в друга страна и започвате нов етап в живота си. Свикването с новата обстановка може да бъде трудно, но ако искате да научите повече за местните жители, клубовете за вечеря са точно това, от което се нуждаете.

Прочети повече >>

17/04/2015


Запознайте се с екипа, организиращ Европейските онлайн дни на труда

Европейските онлайн дни на труда (ЕОJD) станаха един от най-ефективните инструменти на ЕURES за връзка между търсещи работа и работодатели в целия континент. За да дадат тези прояви своите плодове, зад кулисите се извършва голяма и сложна работа. Разговаряме с хора, помогнали за превръщането на ЕОJD в реалност.

Прочети повече >>

17/04/2015


„Човешкото измерение“ на звеното за съдействие на ЕURES — ключът към ефективното решаване на проблеми

За много търсещи работа и работодатели ЕURES е интернет инструмент за проучване на възможностите, предлагани от европейския пазар на труда. За да се поддържа ефективното функциониране на портала EURES, е необходима интензивна задкулисна работа. Разговаряме с координатора на звеното за съдействие на ЕURES, Еви Гину, която заедно със своя екип в Люксембург работи, за да гарантира, че проблемите на потребителите, свързани с портала, се решават ефективно.

Прочети повече >>

17/04/2015непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.