Статии с новини


Млади зъболекари от Испания отиват в Нидерландия

Приятелски разговор между нидерландец, който живее в Испания, и съветник на EURES става началото на пилотен проект, стартиран през 2014 г., който цели да се помогне на млади зъболекари от Испания да започнат работа в Нидерландия. Шест месеца по-късно, с помощта на „Твоята първа работа с EURES", 12 дипломирани стоматолози от Испания се възползват от възможността да отидат в Нидерландия. Тази година броят им ще се увеличи на около 40.

Прочети повече >>

03/07/2015


Вече много по-лесно се осигуряват възможности за младите хора да увеличават пригодността си за заетост

Днешният пазар на труда изглежда не дава много шансове на младите хора, които тепърва поемат по професионалния път. Липсата на трудов опит и умения в съчетание с недостатъчно подходящи възможности за придобиване на тези умения са само някои от трудностите, пред които се изправят младите европейци. Докато се лутат между ученическата или студентската скамейка и началото на професионалната си кариера, младите хора имат нужда от подкрепа в този изключително важен етап от живота си.

Прочети повече >>

29/06/2015


В търсене на нови професионални умения в областта на здравните грижи, Марко заминава за Обединеното кралство

Идеята за обмен на опит с други медицински сестри и за личностно израстване привлича 26-годишния Марко Коломберо да отиде на работа в Националната здравна служба на Обединеното кралство.

Прочети повече >>

26/06/2015


Съветниците на EURES мислят творчески

Запитвали ли сте се някога как съветникът на EURES успява да отговори на нуждите на търсещите работа лица, на служителите по набиране на персонал и на собствените си колеги в други страни? Медицина, ИТ, селско стопанство — съветникът на EURES може да бъде потърсен за помощ във връзка с всеки сектор. Затова той трябва да знае какво се случва на пазара на труда, а за целта му е необходимо творческо мислене. Ето как един съветник от Гърция разреши задачата по разучаване на инженерно-техническия сектор.

Прочети повече >>

22/06/2015


Положителната нагласа се оказва решаваща за медицинска сестра от Испания, наета на работа в Норвегия

Преди две години Алба Грасиа се вслушва в сърцето си и се премества от Испания в Норвегия на работа като медицинска сестра. В Испания нейният случай е добър пример за положителен опит с ЕURES. Ето няколко съвета от Алба и нейния съветник на EURES за установяването в нова страна.

Прочети повече >>

15/06/2015


Придобиване на нови готварски умения сред една от най-красивите планински вериги в света

Младият майстор готвач Матей Кулас е работил девет сезона като готвач в Хърватия, но възможностите са малко и твърде често местата са несигурни. Затова той решава да отправи поглед по-надалеч, към Австрия, и посещава трудовата борса, организирана от Дитер Мюлер, съветник на ЕURES в провинция Форарлберг, и местната Търговска палата. Оттогава не се е обръщал назад.

Прочети повече >>

05/06/2015


Увеличаване на възрастта за пенсиониране, смяна на професията в напреднала възраст — ЕС изменя модела за по-възрастните работници и служители

Най-общо пенсионната възраст в ЕС е 65 години, но тя подлежи на изменение. Дания, Франция, Германия и Испания решиха да вдигнат възрастта за пенсиониране на 67 години, а във Великобритания и Ирландия целта е 68 години. В повечето държави тези увеличения ще се осъществят през 20-те години на нашия век. Много хора вече работят по-дълго, сменят професията си или преминават на непълен работен ден, в зависимост от нуждите си.

Прочети повече >>

03/06/2015


След повече от 30 години в помощ на хората да си намират работа, пенсиониращ се съветник на ЕURES съветва как да се преместите успешно

От 32 години Барбара Гортер-Захута подбира подходящи хора за предлаганите възможности, като 15 от тези години са прекарани в мрежата на ЕURES в Нидерландия. Тя се пенсионира през април и я потърсихме с молба да си припомни за промените, на които е била свидетел, и да каже какво е нужно, за да се почувствате у дома си в една нова страна.

Прочети повече >>

28/05/2015


Пингвините ви зоват — Британският антарктически институт (BAS) предлага работа за хора с различни профили

В случай че сте отегчени от работата си в областта на електрониката и компютрите, може би е време за малко разнообразие. Ако е така, Британският антарктически институт (British Antarctic Survey) може да има работно място за вас. Организацията е публикувала списък с длъжности, на които трябва да назначи хора за период от няколко месеца до над една година. Инженер по електроника е само един от тези профили.

Прочети повече >>

22/05/2015


Усърдна работа, приятна атмосфера — EURES Белгия помага на лица, които търсят работа, да бъдат назначени в Club Med

Хора, които желаят да работят в курорт, може да си мислят, че да си на работа в Club Med е като да си на почивка. Работодателите в областта на туризма се надяват да променят това погрешно разбиране с помощта на съветниците на EURES.

Прочети повече >>

22/05/2015непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.