Статии с новини


Най-новите статистически данни показват, че през последните две години равнището на заетостта нараства

Понастоящем равнището на безработица в ЕС е най-ниското (8,6 %) от март 2009 г. насам, като броят на безработните в ЕС е намалял с 1,6 души спрямо миналата година: тези констатации се съдържат в есенното издание на тримесечния преглед „Заетост и социално развитие в Европа“ (ЗСРЕ).

Прочети повече >>

02/12/2016


Млад италианец пече перфектни пици на 2000 км от дома си

Когато се разкрие подходяща възможност, е добре да се възползваме от нея. Емануел Капелети, който току-що е завършил италианско училище в областта на туризма и хотелиерството и ресторантьорството, е направил точно това. Днес с помощта на EURES той работи в пицария във Финландия и се наслаждава на всяка минута от работата си.

Прочети повече >>

29/11/2016


В Берлин се провежда професионално представяне на проекти на сценаристи от Швеция

Готови ли сте за следващия скандинавски блокбастър или телевизионен сериал? Възможно е скоро да го гледате в кварталното кино, ако се съди по положителните реакции на някои от 23-ата участници, които се включиха в организираното от EURES Швеция представяне на проекти на сценаристи, проведено на 2 юни 2016 г.

Прочети повече >>

25/11/2016


Открийте таланта си чрез професионално обучение

Все още е разпространена представата, че университетското образование е единственият път за развитие след завършването на средно училище. Професионалното обучение обаче, например под формата на чиракуване, може да предостави отлични възможности. През последните десетилетия формата на тези курсове и разнообразието от професии, до които те могат да доведат, се промениха значително. Ето защо Европейската комисия прецени, че моментът е подходящ за организирането на първата седмица на професионалните умения.

Прочети повече >>

22/11/2016


Бъдещи млади предприемачи получават съдействие онлайн, на живо и в рамките на специализирани семинари

Изкушавате ли се да работите за себе си? Запознайте се с I-LINC, уеб сайт за дигитални умения, в който ще намерите множество практически съвети и общност, която ще ви подкрепи, за да направите първите си стъпки към самостоятелна заетост. Или почерпете вдъхновение от предприемаческия фокус на финландската EURES и разрастващата се национална мрежа от млади предприемачи.

Прочети повече >>

08/11/2016


Вълнуващи нови професионални перспективи за творците, които осветяват градовете ни

Когато на визитната ви картичка пише „светлинен творец“, комплиментите валят един след друг, но откриването на стабилна работа може да се окаже проблем. Въпреки това бъдещето вече изглежда по-светло за редица творци в този сектор, след като талантът им бе представен на потенциални работодатели на среща в Стокхолм в рамките на специална инициатива на EURES.

Прочети повече >>

04/11/2016


Специалист по софтуер за езиков превод в Дания активизира усилията си за набиране на персонал

При търсенето на кадри в областта на ИТ датска фирма редовно прибягва до услугите на ЕURES. Фирмата Ordbogen A/S, специализирана в областта на онлайн преводи и обучения, става международна и си поставя целта да увеличи персонала си пет пъти до 2020 г. Ако сте експерт по кодиране, това може да се окаже вашата възможност.

Прочети повече >>

31/10/2016


Разгледайте обявените от Естония възможности за работа в рамките на предстоящия Ден на заетостта

Обичате красивите пейзажи? В такъв случай може би трябва да помислите за работа в Естония, класирана сред 10-те най-зелени държави в света съгласно Индекса за постижения в екологията. Ако ви привлича идеята да постъпите на работа в държава, която може да се похвали с отлични кариерни възможности, добър жизнен стандарт и впечатляваща природа, разгледайте Европейския (онлайн) ден на заетостта. Домакин на събитието е EURES — Естония, в сътрудничество с естонската каса за осигуряване срещу безработица и Агенцията по заетостта в Естония, и то ще се проведе онлайн на 11 ноември между 11:00 и 15:00 ч. централноевропейско време.

Прочети повече >>

28/10/2016


Партньорство за набиране на персонал привлича медицински работници от Италия в ирландски домове за възрастни хора

Ирландия се стреми да привлича компетентен персонал за своите над 400 дома за възрастни хора, особено в селските райони. От март 2016 г. съвместен проект между ЕURES Ирландия и ЕURES Италия им помага да назначат осем висококвалифицирани медицински работници от Италия, като се очакват кандидатури и по други обяви за свободни работни места.

Прочети повече >>

25/10/2016


Инвестирайте в своето бъдеще с платен стаж и обучение в Германия

Единадесет млади хора от Словакия и Испания заминаха за Източна Германия това лято, за да научат какво точно означава да си болногледач на възрастни хора. С подкрепата на MobiPro-EU (The Job of My Life) и EURES те получиха място за едномесечен стаж в избрана от тях област, като същевременно изучаваха немски език безплатно.

Прочети повече >>

21/10/2016непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.