Статии с новини


Нова работа в Австрия отваря по-широки хоризонти пред търсеща работа словенка

Ана-Мария Вратанар, която е от малко село в Словения, търси работа в своята страна, когато попада на обявя за свободно работно място, която предизвиква нейното любопитство. Обявата, изложена в местното бюро по труда, е за работа в семеен хотел в Австрия. „Казах си: Защо не?“ Тя се свързва със съветника на EURES Жарко Маркович, който работи в Любляна.

Прочети повече >>

13/01/2017


Весели празници на всички!

EURES ви пожелава весели празници и нека новата година бъде изпълнена с нови възможности! Независимо дали сте безработен, търсите промяна или искате да работите в нова културна среда, ако възнамерявате да търсите нова работа през новата година, EURES ще ви подкрепи в постигането на вашите цели.

Прочети повече >>

20/12/2016


От хоби към самостоятелен бизнес — схемата „Гаранция за младежта“ помага на млада гъркиня да постигне своята мечта

След като завършва училище, Аристея Захари прекарва три месеца в неуспешно търсене на работа. Тя е финансово зависима от родителите си и се притеснява за бъдещето. Затова, когато местната служба по заетостта ѝ представя схемата „Гаранция за младежта“, тя веднага се възползва от възможността да вземе участие и да се обучи като фризьорка.

Прочети повече >>

16/12/2016


Уебинарите помагат на хората да изготвят CV и мотивационни писма съобразно изискванията на шведския пазар на труда

Ако ви привлича идеята за работа в държава с красива природа, действително признаване на необходимостта от балансиране на работа/личен живот и установени традиции в областта на изкуството и дизайна, Швеция може да е точното място за вас.

Прочети повече >>

13/12/2016


Целево обучение помага на готвачи от Испания да се реализират на пазара на труда в Швеция

С оглед да повиши максимално шансовете на участниците да се представят успешно на събития, организирани с цел наемане на готвачи от Испания на работа в шведски ресторанти, EURES Испания публикува уебинар, посветен на изготвянето на автобиография за кандидатстване за работа на шведския пазар на труда.

Прочети повече >>

09/12/2016


Програмата „Гаранция за младежта“ се изпълнява от три години — какви са резултатите?

Програмата „Гаранция за младежта“ и Инициативата за младежка заетост, чрез която се подпомага изпълнението на тази програма, са две инициативи на ЕС, предприети с цел подпомагане на младите хора да намерят възможности да работа, обучение или стажове. Програмите, чието изпълнение стартира преди три години с цел борба срещу младежката безработица в Европа, помогнаха на милиони млади хора. Но, макар че постигнатите резултати изглеждат добри, Европейската комисия ясно подчерта, че няма място за успокоение.

Прочети повече >>

06/12/2016


Най-новите статистически данни показват, че през последните две години равнището на заетостта нараства

Понастоящем равнището на безработица в ЕС е най-ниското (8,6 %) от март 2009 г. насам, като броят на безработните в ЕС е намалял с 1,6 души спрямо миналата година: тези констатации се съдържат в есенното издание на тримесечния преглед „Заетост и социално развитие в Европа“ (ЗСРЕ).

Прочети повече >>

02/12/2016


Млад италианец пече перфектни пици на 2000 км от дома си

Когато се разкрие подходяща възможност, е добре да се възползваме от нея. Емануел Капелети, който току-що е завършил италианско училище в областта на туризма и хотелиерството и ресторантьорството, е направил точно това. Днес с помощта на EURES той работи в пицария във Финландия и се наслаждава на всяка минута от работата си.

Прочети повече >>

29/11/2016


В Берлин се провежда професионално представяне на проекти на сценаристи от Швеция

Готови ли сте за следващия скандинавски блокбастър или телевизионен сериал? Възможно е скоро да го гледате в кварталното кино, ако се съди по положителните реакции на някои от 23-ата участници, които се включиха в организираното от EURES Швеция представяне на проекти на сценаристи, проведено на 2 юни 2016 г.

Прочети повече >>

25/11/2016


Открийте таланта си чрез професионално обучение

Все още е разпространена представата, че университетското образование е единственият път за развитие след завършването на средно училище. Професионалното обучение обаче, например под формата на чиракуване, може да предостави отлични възможности. През последните десетилетия формата на тези курсове и разнообразието от професии, до които те могат да доведат, се промениха значително. Ето защо Европейската комисия прецени, че моментът е подходящ за организирането на първата седмица на професионалните умения.

Прочети повече >>

22/11/2016непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.