Navigation path

Stvaranje prilika za mlade

Mladi koji su napustili školovanje i osposobljavanje te traže posao iz mnogo različitih razloga mogu se suočiti sa značajnim preprekama. Financijska i gospodarska kriza dovela je do vrlo visoke razine nezaposlenosti u navedenoj skupini. ESF ulaže značajne resurse i pomaže im u poduzimanju prvih koraka na tržištu rada.

Danas je otprilike 94 milijuna mladih Europljana od 15 do 29 godina. Mnogi se školuju ili pohađaju više obrazovne ustanove i obuke, dok su drugi pronašli zaposlenje i izrađuju svoje karijere. Značajan je dio te populacije, međutim nezaposlen, a u toj skupini mnogo je onih koji su izgubili nadu da će pronaći zaposlenje. ESF financira tisuće projekata i programa diljem Europe koji pomažu mladima steći znanje i mogućnosti koje su im potrebne za zapošljavanje. Poseban je naglasak na pružanju pomoći osobama koje trenutačno pripadaju skupini koja „nije zaposlena, ne obrazuje se i ne osposobljava” (u službenom žargonu ona se naziva NEET – not in Employment, Education or Training).

  • Mnoge aktivnosti ESF-a obuhvaćaju mogućnosti osposobljavanja kako bi se mladim posloprimcima pružile vještine i kvalifikacije potrebne na tržištu rada, uključujući ekološke vještine koje su sve traženije. Budući da je veća vjerojatnost da će nezaposlene biti mlade niskokvalificirane osobe u usporedbi s osobama s kvalifikacijama, projekti ESF-a usredotočuju se na pružanje mogućnosti stjecanja radnih vještina koje mogu dovesti do stalnog zaposlenja te skupine.
  • Mladi često nisu sigurni u to kako treba provesti postupak traženja zaposlenja. Projekti ESF-a pružaju im podršku kroz individualno usmjeravanje, pisanje životopisa i stjecanje vještina koje su potrebne na razgovorima tijekom kandidacijskog postupka zapošljavanja; često ih i prate tijekom postupka prijave za posao i prvih nekoliko mjeseci na novom radnom mjestu.
Istockphoto/17137019
  • Snažno se podržavaju strukovna naukovanja, obavljanje pripravničkog staža i kratkoročna radna mjesta, često istodobno s osposobljavanjem. U suradnji s potencijalnim poslodavcima i često uz financijsku podršku, kroz programe se ESF-a pruža prilika za zapošljavanje i stjecanje dragocjenih radnih vještina i iskustva desecima tisuća mladih osoba. Takvim se inicijativama unapređuju mogućnost pronalaženja zaposlenja i često dovode do stalnog zapošljavanja.
  • Aktivnosti ESF-a usredotočene su i na mobilnost. Projekti omogućuju mladima stjecanje jezičnih vještina i pronalaženje radnih mjesta u inozemstvu koji im mogu pomoći u kretanju Europskom unijom i preseljenju na mjesta na kojima su njihove vještine i kvalifikacije tražene.

Inicijativa za zapošljavanje mladih

Dodatna potpora dolazi i preko Inicijative za zapošljavanje mladih (YEI). Inicijativa osigurava gotovo 6 milijardi eura regijama i pojedincima gdje je nezaposlenost i neaktivnost mladih najveća. YEI je fokusirana na NEET-ove i regije sa stopom nezaposlenosti mladih većom od 25%. Cilj ove inicijative je osigurati razinu potpore po mladoj osobi koja je dostatna za osjetni napredak u onim regijama gdje su izazovi najoštriji.

YEI će povećati iznos potpore iz ESF-a za provedbu Garancije za mlade čiji je cilj osiguravanje kvalitetne ponude za posao, kontinuirano obrazovanje i strukovno naukovanje ili praktičnu izobrazbu mladima do 25. godine života u roku od četiri mjeseca od završetka formalnog obrazovanja ili od početka statusa nezaposlene osobe. Pored toga, ESF omogućava važna sredstva potrebna za dugoročnu strukturnu reformu i ulaganje u budućnost mladih ljudi i gospodarstva.