Navigation path

Noi căi spre un loc de muncă

FSE finanțează proiecte care ajută milioane de persoane să își găsească un loc de muncă. În plus, ajutorul FSE vizează în mod deosebit persoanele cărora le este mai dificil decât altora să se angajeze, din diferite motive, cum ar fi competențele învechite sau lipsa calificărilor.

Fiecare se confruntă, la un moment dat, cu dificultatea găsirii unui loc de muncă – de obicei, de mai multe ori pe parcursul vieții. Totuși, contextul individual poate face această căutare foarte diferită în cazul multor persoane. Prin urmare, pentru a le oferi oamenilor sprijinul de care au nevoie în scopul angajării este necesară o abordare adecvată, adaptată nevoilor acestora.

  • Grupurile de angajați calificați amenințați cu șomajul ca urmare a intrării sectorului respectiv în declin beneficiază de consiliere finanțată din FSE și, dacă este necesar, de recalificare pentru meseriile căutate. Adesea, aceste noi competențe sunt necesare pe parcursul procesului de adaptare a sectoarelor industriei la economia cu emisii de carbon reduse. De asemenea, FSE sprijină mobilitatea profesională, oferindu-le competențe lingvistice și servicii de plasare profesională celor care doresc să străbată Europa pentru a-și găsi un loc de muncă.
  • Pentru persoanele slab calificate sau necalificate, programele FSE oferă cursuri și calificări care le ameliorează perspectivele profesionale. Șomerii pe termen lung – adesea descurajați și inactivi – sunt motivați și ei, oferindu-li-se îndrumarea și competențele necesare pentru a reveni pe piața muncii și a se bucura de independență financiară.
Shutterstock/84634720
  • În întreaga Europă, foarte mulți părinți, în special femei, își întrerup cariera în vederea creșterii copiilor; dar când încearcă să își reia activitatea, pot constata că abilitățile lor sunt învechite, iar facilitățile de îngrijire a copiilor lipsesc. FSE îi ajută să își actualizeze competențele și să își mențină în echilibru responsabilitățile profesionale și personale.
  • De asemenea, FSE încurajează antreprenoriatul ca modalitate de a avea o viață profesională. Femeile din mediile rurale sunt sprijinite să pornească o afacere proprie orientată spre piața locală și spre cea turistică. Artiștii și profesioniștii creativi beneficiază de cursurile și consilierea de afaceri de care au nevoie pentru a le oferi companiilor servicii inovatoare. Părinților care au copii de crescut li se oferă abilitățile IT pentru a-și înființa afaceri online și cu sediul acasă.
  • De asemenea, proiectele FSE lărgesc oportunitățile de carieră depășind prejudecățile tradiționale legate de opțiunile profesionale. De exemplu, companiile și organizațiile din domeniul științific și tehnologic organizează zile naționale ale porților deschise pentru tinere, pentru a le prezenta atracțiile unei cariere tehnice. Tot astfel, bărbații tineri fac cunoștință cu potențialul profesiilor din domeniul îngrijirii – cum ar fi serviciile de sănătate și predarea în grădinițele de copii.

În întreaga Europă, proiectele FSE ajută milioane de persoane să facă față diferitor provocări pentru a avea acces sporit la locuri de muncă. FSE contribuie la redresarea echilibrului de gen la locul de muncă, ajută oamenii să își evalueze pe termen lung cariera și competențele care le vor fi necesare, alocă resurse vaste pentru a reduce numărul șomerilor pe termen lung și ajută o varietate largă de persoane cu dificultăți în angajare să depășească obstacolele, să obțină calificările necesare și să își găsească un loc de muncă.