Navigation path

A foglalkoztatás és mobilitás elősegítése

Az ESZA célja, hogy az európai polgárok számára javítsa a munkaerőpiaci kilátásokat, és hozzásegítse őket ahhoz, hogy sikeres legyen szakmai pályafutásuk. Ez különösen igaz ma, amikor mind a munkavállalókat, mind az őket alkalmazó vállalkozásokat fenyegeti a gazdasági válság. Az ESZA megkettőzött erővel dolgozik a munkahelyteremtés fellendítésén, az álláskeresők támogatásán és az emberek munkában tartásának elősegítésén egész Európában.

Az ESZA foglalkoztatás fellendítése érdekében végzett munkája minden olyan ágazatot és csoportot megcéloz, amelynek a támogatás a javára válhat. Mindazonáltal különös hangsúlyt kapnak azok a csoportok, amelyek a legnehezebb helyzetben vannak, vagy amelyeknek jelentős haszna származhat az ESZA alábbi területeken való tevékenységeiből:

Európa-szerte ESZA-projektek támogatják a munkahelyteremtést, egyre több ember számára teremtenek új munkalehetőségeket és egyre több embert vonnak be a munkaerőpiacra. Ezek az erőfeszítések – programok és projektek ezrei – a tevékenységek és csoportok széles spektrumát fedik le.

Istockphoto/3349474

A tartósan munkanélküliek például támogatást kapnak új készségek elsajátításához és motivációjuk visszaszerzéséhez. A hanyatló iparágakban az ESZA új, jól hasznosítható készségeket és lehetőségeket biztosít a munkavállalók számára – gyakran új, növekvő, például az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság részét képező ágazatokban. A szülők a gyermekgondozási szolgáltatásokhoz való hozzáférés és a rugalmas munkaszervezés révén kapnak segítséget a munka világába való visszatéréshez. A nőket műszaki állások betöltésére bátorítják, míg a férfiakat az általában többségükben nők által preferált, gondozási és oktatási szakmákra képzik ki. Az ESZA Európa-szerte biztosítja az álláskeresők és a munkavállalók számára azokat a készségeket és kilátásokat, amelyek révén bővülnek választási lehetőségeik és nagyobb mértékben tudják irányítani saját életüket.

A válság nagymértékű munkanélküliséghez vezetett: 2012-ben több mint 25 millióra rúgott az EU-ban a munkanélküliek száma. A tartós munkanélküliség is növekszik. Ennek ellenére sok állás marad betöltetlen talán azért, mert a pályázók nem rendelkeznek a megkívánt készségekkel, vagy a felkínált munkahelyek másik régióban vagy országban találhatók. Az ESZA oly módon szünteti meg a készségek hiányát, hogy az álláskeresők számára olyan modern készségeket és végzettségeket biztosít – beleértve a „zöld” készségeket is –, amelyekre szükségük van a munkaadóknak. Az ESZA ezenkívül − például külföldi szakmai gyakorlatok és nyelvoktatás révén − segít az álláskeresőknek abban, hogy Európa egész területén kereshessenek munkát.