Navigation path

Jačanje zapošljavanja i mobilnosti

Svrha ESF-a jest pružiti građanima Europe bolje mogućnosti zapošljavanja i pomoći im u postizanju uspjeha u odabranim karijerama posebice u današnje vrijeme kada gospodarska kriza prijeti i radnicima i njihovim poslodavcima. ESF ulaže dvostruke napore u poticanju stvaranja novih radnih mjesta, pružanju podrške posloprimcima i pomoći u zadržavanju postojećih radnih mjesta diljem Europe.

Cilj ESF-a je potaknuti zapošljavanje interesnih skupina u svim sektorima uz poseban naglasak na skupine koje se suočavaju s najvećim poteškoćama i one koje mogu imati značajne koristi od aktivnosti ESF-a na sljedećim područjima:

Diljem Europe svojim projektima ESF promiče stvaranje radnih mjesta i novih mogućnosti zapošljavanja za još veći broj osoba privlačeći ih u što većem broju u svijet rada. Ti napori, koji se sastoje od tisuća programa i projekata, usmjereni su na širok opseg aktivnosti i skupina.

Istockphoto/3349474

Dugoročno nezaposlenim osobama se, primjerice, pomaže u stjecanju novih vještina i obnavljanju motivacije. Zaposlenicima u djelatnostima koje su u padu ESF pruža stjecanje novih produktivnih vještina i mogućnosti, često u novim sektorima u razvoju poput onih u gospodarstvu zasnovanom na manjoj potrošnji ugljika. Roditeljima se pomaže da se vrate na posao kroz bolji pristup ustanovama za skrb o djeci i fleksibilnom organizacijom posla. Žene se potiču da se zaposle u tehničkim područjima, dok se muškarci osposobljavaju za rad u njegovateljskim i nastavničkim zanimanjima u kojima uglavnom prevladaju žene. Diljem Europe ESF pruža posloprimcima i radnicima stjecanje vještina i mogućnosti kroz koje mogu doći do većeg broja prilika i imati bolju kontrolu života.

Kriza je prouzročila visoku stopu nezaposlenosti – više od 25 milijuna ljudi u EU u 2012. godini. Povećava se i dugoročna nezaposlenost. Unatoč svemu navedenom, u mnogim se krajevima radna mjesta ne popunjavaju. Možda kandidatima nedostaju potrebne vještine ili se poslovi nude u nekoj drugoj regiji ili državi. Taj „jaz u vještinama” ESF nadoknađuje time što omogućava posloprimcima stjecanje suvremenih vještina i kvalifikacija, uključujući i „zelene vještine”, koje poslodavci traže. ESF također pomaže osobama koje traže zaposlenje diljem Europe u nastojanju da pronađu posao, primjerice putem obavljanja staža u inozemstvu i usvajanjem novih jezičnih znanja.