Navigation path

A szociális vállalkozás előmozdítása

Az ESZA aktívan támogatja a szociális vállalkozások alapítását, mivel azok munkahelyeket teremtenek – különösen azon csoportok számára, akik különféle okok miatt nehezen kapnak munkát. Ide tartoznak a tartósan munkanélküli fiatalok, a fogyatékkal élők és a vidéki közösségekben élők.

A szociális vállalkozások valahol az állami és a magánszektor között helyet foglaló szervezetek. Habár kereskedelmi alapon működnek, az elsődleges céljuk, hogy valamilyen módon a közösségüket szolgálják: például munkalehetőséget teremtsenek azok számára, akik máskülönben munkanélküliek maradnának . Példa erre egy városi használtruha-üzlet. Fogyatékkal élőket alkalmaz a használt ruhák gyűjtésére, osztályozására, tisztítására és eladására. Másik példa egy vidéki vállalat, amely a helyi vállalkozások igényeinek megfelelő ismeretekre oktat nőket, vagy az idegenforgalmi ágazatban tevékenykedő, vagy a helyi mezőgazdaság termékeit értékesítő önálló vállalkozás létrehozásában segíti őket. Sokféle, igen innovatív szemléletű szociális vállalkozás létezik.

Az ESZA sokféle olyan szociális vállalkozást támogat, amely a munkaszerzés során sajátos akadályokkal szembesülő csoportokat foglalkoztat: mint például fogyatékkal élők, mentális zavarokkal küzdők, volt bűnelkövetők, a társadalom perifériájára szorult közösségek és sokan mások.

Ez a támogatás sokféle formát ölthet: a vállalkozást irányítók számára cégvezetői tanfolyamot jelenthet, humán erőforrással kapcsolatos, munkajogi, egészségügyi és biztonsági ismereteket stb. Egy adott vállalat által igényelt, speciális műszaki ismereteket is jelenthet: idegenforgalmi ismereteket, értékesítési és marketing készségeket, helyi induló vállalkozásoknak nyújtott tanácsadáshoz szükséges készségeket és ismereteket. Az ESZA oly módon is támogatja a szociális vállalkozásokat, hogy segíti őket tevékenységeikhez pénzügyi támogatást szerezni, és biztosítja, hogy tevékenységeik hosszú távon fenntarthatók legyenek.