Navigation path

Tanulási lehetőségek

Az ESZA segítséget nyújt ahhoz, hogy több fiatal maradjon az iskolában, és szerezze meg a munkavállaláshoz és a karrierhez szükséges képesítéseket. Ezenkívül szélesebb körű hozzáférést biztosít a jó minőségű oktatáshoz olyan projektek útján, amelyek a hátrányos helyzetű csoportokból, illetve a kisebbségekből származó gyermekeket segítik hozzá a szükséges képesítések megszerzéséhez.

Minden ötödik európai fiatal kimarad az iskolából és nem fejezi be a középiskolai tanulmányait – ez évente összesen 6 millió fiatalt jelent. Ez katasztrofális következményekkel jár a munkaerőpiaci kilátásaikra és a képességeik kiaknázásának lehetőségeire. A középiskolai oktatásból való kimaradás túl sok ajtót zár be a siker és a karrierépítés előtt. Az ESZA ez oknál fogva támogat Európa-szerte olyan kezdeményezéseket, amelyek abban segítenek, hogy a fiatalok kijárják az iskolát és megszerezzék azokat a készségeket és képesítéseket, amelyek megnyitják a jó állások és eredményes karrierek felé vezető utat.

  • Számos, a korai iskolaelhagyás visszaszorítását célzó ESZA-projekt személyes megközelítést alkalmaz. A veszélyeztetettnek nyilvánított diákok személyes tanácsadásban részesülnek, tanácsot kapnak pályaelképzeléseikre és az azok megvalósításához szükséges képesítésekre vonatkozóan. Az iskolákban a tanárok és a pályaválasztási tanácsadók képzésben részesülnek, hogy képesek legyenek felismerni ezeket a fiatalokat és dolgozni tudjanak velük.
Istockphoto/2062528
  • A fiatalok lelkesítése érdekében a helyi vállalatokkal együttműködve gyár- és céglátogatásokat szerveznek, hogy megmutassák a diákoknak, mire törekedhetnek, és mire van szükségük a céljuk eléréshez.
  • Más projektek a veszélyeztetett fiatalok családtagjait – akik esetleg maguk is alacsony képzettségűek – próbálják arra ösztönözni, hogy a gyermekeket az iskolában tartsák. A veszélyeztetett diákok különösen hátrányos helyzetű csoportokból származhatnak, mint például bevándorló közösségek vagy roma kisebbség. Az ESZA-projektek ilyen esetekben az adott helyzethez igazodnak: nyelvi készségeket kínálnak, követendő példákat támogatnak, valamint szükség esetén felzárkóztató oktatási lehetőségeket biztosítanak.
  • Az ESZA-támogatás révén olyan technológiáról szóló televíziós programokra, internetes kezdeményezésekre, versenyekre, kiállításokra, műsorokra és eseményekre kerül sor, amelyek megmutatják az iskolai diákoknak azt a sokféle lehetőséget, amelyet a műszaki és informatikai ágazatok kínálnak a jövőbeli pályájuk során.