Navigation path

Nove mogućnosti za učenje

ESF omogućuje da više mladih nastavi školovanje i stekne kvalifikacije potrebne za posao i karijeru. Pruža i širi pristup visokokvalitetnom obrazovanju putem projekata koji pomažu djeci iz skupina u nepovoljnom položaju i manjina steći važne obrazovne kvalifikacije.

Jedan od pet mladih Europljana prerano napušta školovanje i uopće ne završava srednju školu, što svake godine čini otprilike 6 milijuna ljudi. To je, najblaže rečeno, katastrofa za njihove mogućnosti zapošljavanja i najbolje iskorištavanje njihovih sposobnosti. Napuštanje srednje škole zatvara previše vrata prema uspjehu i razvoju karijere. Stoga ESF podržava inicijative diljem Europe kojima se mladima pomaže u nastavku školovanja i stjecanju vještina i kvalifikacija koje otvaraju vrata prema dobrim poslovima i uspješnim karijerama.

  • Mnogi ESF projekti usmjereni na smanjenje broja osoba koje napuštaju školovanje pristupaju tom problemu na osobnoj razini. Pojedini učenici, za koje se procijeni da su ugroženi, poučavaju se i dobivaju savjete o željenim karijerama i kvalifikacijama koje su im potrebne. U školama se učitelji i savjetnici na području karijera osposobljavaju na odgovarajući način kako bi mogli prepoznati te mlade osobe i raditi s njima.
Istockphoto/2062528
  • Kako bi se potaknuo entuzijazam među mladim ljudima, organiziraju se posjeti tvornicama i tvrtkama u suradnji s lokalnim poduzećima tijekom kojih se učenicima pokazuje kakvi sve mogu biti željeni poslovi i što moraju učiniti kako bi to postigli.
  • U okviru drugih projekata obitelji ugroženih mladih osoba, koje također mogu biti nižeg obrazovanja, potiču se da nastave slati učenike u školu. Ugroženi učenici mogu pripadati skupinama u posebno nepovoljnom položaju poput imigrantskih ili romskih zajednica. U tim se slučajevima projekti ESF-a prilagođavaju pojedinim situacijama te se nudi stjecanje jezičnih vještina, promicanje uzora i, ako je to potrebno, pruža mogućnost nadoknađivanja izgubljene nastave.
  • Uz podršku ESF-a održavaju se tehnološki usmjereni televizijski programi, internetske inicijative, natjecanja, izložbe, emisije i događaji putem kojih se učenicima prezentiraju različite mogućnosti koje im u daljnjim karijerama mogu ponuditi tehnološki i informatički sektor.