Navigation path

Hatékonyabb intézmények

Az ESZA segítséget nyújt a közigazgatási szerveknek és közszolgáltatóknak, hogy működésük eredményesebbé és hatékonyabbá váljon. E támogatás célja, hogy megfelelőbb támogatást nyújtsanak az álláskeresőknek, a munkavállalóknak és a polgároknak – például jobb hozzáférést biztosítva a munkaügyi és egészségügyi szolgáltatásokhoz.

A közigazgatás minősége és hatékonysága létfontosságú tényező a társadalmi-gazdasági fejlődés szempontjából. A helyi önkormányzatok és munkaügyi szolgálatok jobb szervezéssel és jól képzett személyzettel jobban tudják szolgálni a polgárokat, valamint javítani tudják a közösségeikben az életminőséget. A kevésbé fejlett tagállamok és régiók – az úgynevezett konvergenciarégiók – nem biztos, hogy rendelkeznek azokkal a modern igazgatási kapacitásokkal, amelyek a leghatékonyabb és legeredményesebb módon képesek támogatni a foglalkoztatást. Az ESZA által finanszírozott projektek hozzájárulnak a szükséges rendszerek és készségek megteremtéséhez.

Shutterstock/116132881

Az állami szervek személyzeti oktatói a készségek fejlesztését elősegítő új tantervekkel és módszerekkel ismerkedhetnek. Az ESZA támogatja a közhivatalnokoknak szánt képzési programokat, amelyek során a modern igazgatási rendszerek és az ügyfélközpontú szolgáltatások megvalósításához szükséges készségekre tesznek szert. Jelentős támogatást kaphatnak a transznacionális ESZA-projektek keretében, ami azt jelenti, hogy az EU fejlettebb régióinak szakemberei tanácsot és támogatást nyújtanak arra vonatkozóan, hogy mi az, ami jól működik, és mi az, amit el kell kerülni. Fontos az ilyen együttműködés, hiszen biztosítja, hogy a leghatékonyabb módon terjedjen a helyes gyakorlat.

Az ESZA-támogatás másik területe a modern informatikai rendszerek megvalósítása és a közhivatalnokok felruházása az azok használatához szükséges készségekkel. E támogatás célja az, hogy jobb szolgáltatásokat nyújtsanak a polgároknak, legyen szó akár álláskeresőkről, akár képzést kereső munkavállalókról, akár a helyi közigazgatási hivataloknál ügyeiket intéző polgárokról. A jobb közszolgáltatások javíthatják egy régióban az életminőséget, hozzájárulhatnak a foglalkoztatás növeléséhez, és eredményesebb támogatást nyújthatnak a hátrányos helyzetű csoportoknak, mint például a fogyatékkal élőknek vagy a tartósan munkanélkülieknek.