Navigation path

Működőképes képzés

Az üzleti világ és a foglalkoztatás állandóan változik, és ez a folyamat egyre gyorsul. Az új termékek, szolgáltatások és technológiák új készségeket kívánnak meg a munkavállalóktól. Az ESZA a képzés és az egész életen át tartó tanulás kultúrájának kialakításához nyújt támogatást, hogy ily módon lehetővé tegye, hogy a munkavállalók és a munkaadók naprakészen tartsák készségeiket és kompetenciáikat.

A tanulás többé nem fejeződik be, miután bezártuk az iskola kapuját. Egész életen át tartó folyamattá vált. Folyamatosan új termékek és szolgáltatások jelennek meg, innovatív technológiák és eljárások kerülnek alkalmazásra, az ipari ágazatok és vállalkozások átalakítják szerkezetüket, hogy versenyképesebbé tudjanak válni, tehát az európai munkaerőnek alkalmazkodnia kell egy olyan környezethez, ahol a változás normális jelenség, és az új ismeretek megszerzése mindenkor kívánatos. ESZA-projektek ezrei segítik a munkavállalókat abban, hogy megszerezzék ezeket az új készségeket és kezükbe vegyék karrierjük irányítását.

  • Az ESZA-projektek szociális partnerekkel együttműködve segítik elő a készségfejlesztést és a képzést, különösen olyan átvihető kompetenciák esetében, mint a digitális készségek, a nyelvtudás és a vállalkozói szemlélet. Ott például, ahol a hagyományos ipari ágazatok hanyatlóban vannak és a munkahelyek elvesztése fenyeget, az ESZA átképzési programokat finanszíroz, ezzel segítve a munkavállalóknak megszerezni az új ágazatokban való munkavállaláshoz szükséges készségeket.
Shutterstock/114470710
  • A szakképző intézmények ahhoz kapnak támogatást, hogy az oktatást a munkaerőpiaci igényekhez igazítsák, ezzel ösztönözve a nagyobb mértékű gyakorlati képzést és vállalati gyakornoki programokat.
  • A munkavállalói mobilitás fokozása érdekében a szakképzés minőségbiztosítási rendszereit az európai normákhoz igazítják. Az ESZA pedig az oktatási és képzési rendszeren át vezető, rugalmas útvonalak megnyitását támogatja, beleértve az európai szintű képesítések kidolgozását is.

Az ESZA azonkívül, hogy emberek százezrei számára biztosítja az általuk választott képzéshez való hozzáférést, arra bátorítja a szakképző intézményeket és egyetemeket, hogy javítsák a vállalatok és egyének számára tartott tanfolyamok relevanciáját és kínálatát: különös tekintettel annak biztosítására, hogy azt tanítsák, amire az állásszerzéshez szükség van, ami javítja a teljesítményt, és ami a résztvevők számára jobb munkaerőpiaci kilátásokat biztosít.