Navigation path

Projektek

A roma kultúra a magyar kultúra részeként való megértése

25/05/2020

„A társadalmunk nagy része problémának tekinti a romákat. Én viszont úgy gondolom, hogy emberként egyenlőek vagyunk, és ugyanannyira fontosak.” Amint azt a harmadéves orvoshallgató, Tamás is hangsúlyozza, az egyszerre magyar és roma identitású embereknek sokszor komoly kihívásokkal kell szembenézniük társadalmunkban.

Ezért indított el egy dél-magyarországi, szegedi főiskola egy olyan projektet, amelynek céla az iskola roma hallgatóinak magabiztosabbá és elkötelezettebbé tétele.

A magyarországi Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumot 2012-ben alapították fiatal romák felsőoktatási képzésének támogatására. Most a Boldog Ceferino projekttel segíti tagjait, hogy a tágabb, magyar kultúra részeként jobban megértsék és népszerűsítsék a roma kultúrát.

A projekt programjai négy fő területre terjednek ki: egy felsőoktatási kompetenciafejlesztési program, egy a romák integrációját célzó tanulmányi és képzési program, egy tehetséggondozási és konvergenciaprogram és az „Együttműködés”, egy a közösségi elköteleződést megerősítő program.

Harminc diák vett részt különböző közösségépítő tevékenységekben és részesült egyéni mentorálásban, és további 233 középiskolai diák, illetve 30 roma és nem roma egyetemi hallgató vett részt a szélesebb körű, közösségi elköteleződést megerősítő programban.

A projektnek köszönhetően a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium fiatal hallgatói nemcsak bátorítást nyertek arra, hogy szakmailag kiváló, nyitott és együttérző értelmiségiekké váljanak, hanem hogy erős társadalmi identitásuk is legyen. És, ami még fontos, a közösség kezdi megérteni, mit jelent a roma kultúra a magyar kultúra részeként.


Projekt neve Együtt működik! Boldog Ceferino Program
Projekt időtartama 2016 - 2018
Az ESZA által nyújtott támogatás € 308,840.27
Teljes költségvetés € 363,341.49
Résztvevők 233 középiskolai diák, valamint 30 roma és nem roma egyetemista vett részt a társadalmi érzékenyítő programon.
Ország Hungary
Szervezet Christian Roma College of Szeged
Website http://szkrsz.hu/
Social Media https://www.facebook.com/szakkoli/
Kapcsolati adatok Gonda Éva
gonda.e@szkrsz.hu
+36 20 82 44 180
Kapcsolódó linkek 1.2. Better education
1.2.1. Opening doors to learning
1.2.3. Training that works
1.3. Giving a chance for all
1.3.1. Fighting marginalisation
Hungary