Navigation path

Projekti

Rad s prirodom za povećanje zaposlenosti

21/04/2020

Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića koja se nalazi u Zadarskoj županiji u Hrvatskoj omogućila je besplatno osposobljavanje kroz inovativni projekt nazvan „Perma-Horti”.

Kao što i sam naziv kaže, „Perma-Horti” obuhvaća permakulturni dizajn, odnosno razumijevanje i rad s prirodom za oblikovanje održivih sustava i staništa, i urbano vrtlarstvo. Program je osmišljen kako bi povećao razinu zaposlenosti na tom području i usmjeren je na dvije ciljne skupine: žene i mlade srednjoškolske dobi.

Deseci žena koje su sudjelovale u projektu „Perma-Horti” dobile su 150 sati besplatnog osposobljavanja, koje je obuhvaćalo ne samo praktično znanje iz vrtlarenja, već i šire vještine u pogledu zapošljavanja. Na kraju osposobljavanja stekle su kvalifikacije za rad u odgovarajućim djelatnostima, ali i dodatno znanje, motivaciju i samopouzdanje koje im je potrebno za prijavu na posao.

Projektom „Perma-Horti” uvedeni su i posebno osmišljeni satovi poduzetništva za srednjoškolce kako bi se potaklo na razmišljanje o potencijalu pokretanja biznisa. Osim što pokriva osnove poduzetničkog planiranja i informacije o „zelenim“ zanimanjima, nastavom se učenike poučava vještine koje su relevantne za sva područja rada, uključujući organizaciju, timski rad, samosvijest i komunikaciju.

Budući da skupina učenika uključuje i učenike s teškoćama u učenju, učenici mogu sudjelovati u izvannastavnim aktivnostima koje na najbolji način koriste terapijsku moć vrtlarstva.


Naziv projekta PERMA-HORTI
Trajanje projekta 2018 - 2020
Doprinos ESF-a € 97,498.44
Ukupni proračun € 112,932.99
Sudionici 45
Zemlja Croatia
Organizacija Zadar county
Kontakt Agricultural, Food and Veterinary School Stanko Ožanić
ravnateljica@ppvs-ozanic.hr
+385 23 316 044
Povezani linkovi 1.1. Strengthening employment and supporting mobility
1.1.1. Opening pathways for work
1.2.3. Training that works
1.3. Giving a chance for all
Croatia