Navigation path

Vállalkozás-élénkítés

Az uniós vállalkozások és ipar sikere létfontosságú a foglalkoztatás növelése, valamint az új és jobb munkahelyek teremtése érdekében. A siker nagy részben a munkaerő minőségén és készségein, valamint a változásokhoz való alkalmazkodóképességén múlik. Sok vállalkozó és vállalkozás ezért veszi igénybe az ESZA támogatását ahhoz, hogy javítsa a legértékesebb erőforrása, a munkavállalói kompetenciáit és rugalmasságát.

Az alkalmazkodási képesség elsajátítása

Európában mintegy 23 millió vállalkozás működik: ezek 99%-a kisvállalkozás, amelyek a magánszektor munkahelyeinek kétharmadát biztosítják. A vállalatok és a munkavállalók a fokozódó globális gazdasági integráció és az új technológiák megjelenése által meghatározott, gyorsan változó környezetben tevékenykednek. A siker elérése érdekében rugalmasabbá kell válniuk: a változásokat jobban előre kell látniuk, és jobban kell alkalmazkodni hozzájuk.

  • Az ESZA sokféleképpen támogatja a vállalatokat és a munkavállalókat abban, hogy megfeleljenek ezeknek a kihívásoknak. A versenyben maradáshoz például megfelelőbb készségek lehetnek szükségesek, vagy az új és innovatív munkamódszerek javíthatják a termelékenységet és új munkavállalókat vonzhatnak. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság adta lehetőségekhez való alkalmazkodás az ESZA-támogatás másik kiemelt területe.
  • Az ESZA továbbá segíti a vállalatvezetést az exportteljesítmény javításában, ami új piacokat nyithat meg és növekedéshez vezethet. A vállalatok és szervezetek EU-szerte igénybe veszik az ESZA-támogatást a tervezéshez, teljesítményük javításához, új munkamódszerek meghatározásához, valamint fenntartható munkahelyek megtartásához és létrehozásához.

A vállalkozók támogatása

Istockphoto/20581908

A munkahelyteremtéshez jelentősen hozzájárul, ha az emberek segítséget kapnak saját vállalkozásuk beindításához. Az ESZA ezért támogatja sokféle formában a vállalkozói szemléletet: például tudósok egy csoportját, akik vállalkozást alapítanak a legújabb találmányuk gyártására, vagy egy frissen bevándorlót, aki dekoratőri képzettséggel rendelkezik és kisvállalkozást kíván indítani, valamint segítségképpen néhány barátját akarja alkalmazni.

  • Az ESZA sokféleképpen segíti a vállalkozókat és az önfoglalkoztatókat: többek között támogatja a vállalkozásindításhoz szükséges alapfokú vezetési, jogi és pénzügyi készségek oktatását. Egyes projektek üzleti tanácsadókat alkalmaznak, hogy átsegítsék a vállalkozókat az első kritikus éveken. Más projektek vállalkozói hálózatok kialakítását támogatják, a tapasztalatcsere és a kölcsönös támogatás érdekében.
  • Ezenkívül nehéznek bizonyulhat egy kisvállalkozás indításához vagy bővítéséhez finanszírozást szerezni, mivel kockázatos lehet az indítás, és a bankok nem szívesen adnak kölcsönt. Erre válaszképpen számos példát szolgáltatnak az ESZA uniós országokban indított mikrofinanszírozási projektjei: ezek célja, hogy az újonnan vállalkozók számára esetleg szükséges, viszonylag kis összegű tőkét kölcsönözzenek.