Navigation path

Promicanje poduzetništva

Uspješnost tvrtki i industrije u EU važna je za poticanje zapošljavanja te stvaranje novih i boljih radnih mjesta. Velik se dio tog uspjeha temelji na kvaliteti i vještinama radne snage te njezinoj sposobnosti prilagođavanja promjenama. Stoga mnogi samostalni poduzetnici i poduzeća koriste ESF-om pri promicanju kompetencija i fleksibilnosti svojih najdragocjenijih resursa – zaposlenika.

Usvajanje prilagođavanja

U Europi postoji otprilike 23 milijuna poduzeća, a 99% njih čine mala poduzeća na koja otpadaju dva od tri radna mjesta u privatnom sektoru. Tvrtke i njihovi zaposlenici rade u okruženju koje se brzo mijenja uslijed sve veće globalne gospodarske integracije i novih tehnologija. Kako bi bili uspješni, moraju postati fleksibilniji odnosno sposobniji predviđati promjene i prilagođavati im se.

  • ESF pomaže tvrtkama i zaposlenicima svladati te izazove na mnoge načine. Primjerice, za natjecanje s drugima mogu biti potrebne naprednije vještine, a novi i inovativni načini rada mogu poboljšati rezultate i privući nove radnike. Još jedna od okosnica podrške ESF-a jest prilagođavanje mogućnostima koje otvaraju djelatnosti zasnovane na smanjenoj potrošnji ugljika.
  • ESF također pomaže rukovodstvima tvrtki poboljšati izvozne rezultate koji mogu otvoriti put na nova tržišta i dovesti do rasta. Tvrtke i organizacije diljem Europske unije koriste podršku ESF-a za prethodno planiranje, poboljšanje rezultata rada, pronalaženje novih načina poslovanja te stvaranje i zadržavanje održivih radnih mjesta.

Podrška poduzetnicima

Istockphoto/20581908

Pružanje pomoći u osnivanju vlastitih tvrtki značajno doprinosi stvaranju radnih mjesta, stoga ESF promiče poduzetništvo u mnogim oblicima; primjerice skupinu znanstvenika koji osnivaju tvrtku kako bi proizvodili najnoviji izum ili migrantu koji je po struci dekorater i želi osnovati malo poduzeće te zaposliti nekoliko prijatelja kao pomoćnike.

  • ESF pomaže poduzetnicima i osobama koje se samozapošljavaju na mnogo načina, uključujući pružanje osposobljavanja na području osnova vođenja poslovanja, pravnih i financijskih vještina potrebnih pri osnivanju poduzeća. U nekim projektima sudjeluju poslovni mentori koji pomažu poduzetnicima prebroditi nekoliko kritičnih prvih godina. Drugi promiču poduzetničke mreže za razmjenu iskustava i pružanje podrške.
  • Osim toga, prikupljanje financijskih sredstava za pokretanje ili razvoj male tvrtke može predstavljati poteškoću jer nove tvrtke mogu biti rizične, a banke im nevoljko daju zajmove. Kao odgovor na to, postoji mnogo primjera projekata osnovanih u državama Unije koji se mikrofinanciraju putem ESF-a, to znači da im se daju relativno mali zajmovi za kapital koji može biti potreban novim poduzetnicima.