chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

 
 

Yrkesmässig fortbildning av personal

Nu är sista ansökningsdatum för 2018 års ansökningsomgångar inom Erasmus+ klara. Ansökningshandlingar publiceras under december och januari, men redan nu kan du börja förbereda dig. Universitets- och högskolerådet (UHR) anordnar ett flertal workshops, så kallade skrivarstugor, där du kan få råd och stöd inför ansökan.
 

Nu är ansökan öppen till Nordplus-programmen som ger utbildningsorganisationer möjlighet till bidrag för att genomföra utbyten och samarbeten med de nordiska och baltiska länderna. Sista ansökningsdag är den 1 februari 2018.

Läs mer om den nya ansökningsomgången på Universitets- och högskolerådets webbplats www.utbyten.se. Du kan även läsa mer om Nordplus vuxen.  

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, har lanserat ett webbaserat studiepaket som vänder sig till utbildningsverksamheter för vuxna. Studiepaketet är en av myndighetens största satsningar någonsin på vuxenutbildning.

 

Då vuxeninstitutet i Jyväskylä i Finland deltog i ett LAMP-projekt som startat 2013 kunde ingen vid institutet i inledningsskedet ännu ana hur stora verkningar det skulle få i praktiken. ”Verksamheten bygger på självstyrning och internationaliseringen betraktas som en branschspecifik sak”, berättar Auli Bister, som arbetar som koordinator och utbildare i internationella frågor vid vuxeninstitutet.

Planerar din organisation att söka medel för samarbetsprojekt inom Erasmus+? Letar ni efter utländska partners att förverkliga er projektidé med? Under hösten arrangeras flera kontaktseminarier runt om i Europa, där du som arbetar inom skola, yrkes- och vuxenutbildning kan hitta partners för kommande samarbeten. Ett kontaktseminarium innebär att du, på plats någonstans i Europa, träffar kollegor från andra länder för att hitta partners för kommande Erasmus+ samarbeten.

Foldern presenterar kortfattat de möjligheter till internationellt utbyte som Universitet- och högskolerådet erbjuder organisationer inom vuxenutbildning.

Trycksaken innehåller korta beskrivningar av de program och verksamheter som riktar sig mot utbildningsområdet vuxenlärande och beskriver också vad en organisation har att vinna på att samarbeta internationellt.

 

http://utbyten.se/Global/internationalisering/broschyrer/Malgruppsfolder-vux-2015-webb.pdf

 

Hur har synen på karriär skiftat fokus i takt med förändringar i arbetslivet? Hur ser olika målgrupper på begreppet karriär? Det har Ingela Bergmo-Prvulovic undersökt i en doktorsavhandling vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping.