chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

 
 

Politik och finansiering på nationell nivå

Enligt en undersökning som Länsstyrelsen har gjort har utrikesfödda som har studerat svenska för yrkesutbildade (Sfx) högre sysselsättningsgrad än de som har läst ordinarie svenska för invandrare (Sfi) i Stockholms län. Två år efter avslutad utbildning är 67 procent av Sfx-studenterna i arbete.

Sfx fokuserar på ett specifikt yrkesspråk och riktar sig åt utrikesfödda som har en yrkesutbildning från sitt hemland.

Regeringen genomför ett stort kunskapslyft för ett livslångt lärande och högre sysselsättning. Genom kunskapslyftet får människor chans att utbilda sig för att bl.a. kunna få ett jobb. Regeringen tillför medel till folkhögskolorna för allmän och särskild kurs motsvarande 5000 platser, vilket blir en satsning på 671 miljoner kronor årligen.

Läs mer på regeringen.se

Regeringen satsar i höstbudgeten på att stärka insatserna inom arbetsmarknad och nyanländas etablering. Alla som kan jobba ska jobba och bidra till vår gemensamma välfärd. Anställningsstöden förenklas och förstärks för att öka arbetsgivares vilja att anställa personer med svag förankring på arbetsmarknaden. Regeringen reformerar systemet för de subventionerade anställningarna och inför ett nytt, enhetligt stöd – introduktionsjobb. Regeringen satsar vidare på bland annat höjt lönebidrag, höjd ersättning till Samhall och möjlighet till lån för körkortsutbildning.

En gymnasieutbildning är i princip ett krav för att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Regeringen vill att fler ska få chansen att skaffa sig en gymnasial yrkesutbildning, komplettera sin gymnasieutbildning eller omskola sig till ett nytt yrke. Regeringen satsar därför ytterligare drygt 400 miljoner kronor 2018 för 7 750 platser inom regionalt yrkesvux. Av dessa är 1 000 platser vikta till yrkesförarutbildning.

Läs mer på regeringen.se

För att stärka de studerandes ekonomiska situation under studietiden föreslår regeringen i samarbete med Vänsterpartiet i budgetpropositionen för 2018 en höjning av studiemedlens bidragsdel. Förslaget innebär att bidragsdelen inom studiemedlen höjs med ca 300 kronor per studiemånad. Genom satsningen på studiebidraget kommer fördelningen mellan lån och bidrag bli jämnare. Studiemedelsbeloppet föreslås höjas från och med den 1 juli 2018.

Läs hela pressmeddelandet på regeringen.se

Syftet med regeringens etableringspaket är att nyanlända snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden. Resultaten i etableringsuppdraget har förbättrats, men för att fler nyanlända ska komma i arbete krävs en mer effektiv användning av tiden i etablering och för att komma i arbete behövs utbildning. Nu har regeringen infört en utbildningsplikt för nyanlända.   

Läs mer på Regeringskansliets webbplats:

Regeringens etableringspaket

Kammarkollegiet ska senast den 30 juni 2017 betala ut 21 006 euro till OECD utan rekvisition med referensen ”PIAAC 2017” för det svenska deltagandet i OECD:s internationella undersökning av vuxnas färdigheter (Programme for the International Assessment of Adult Competencies, PIAAC) under 2017.

Ta del av regeringsuppdraget på regeringen.se

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström genomför en kompetensförsörjningsresa som inleddes i början av april med ett besök i Skövde. På måndag den 19 juni besöker Anna Ekström Södertälje för att delta i rundabordssamtal om regionens kompetensförsörjning. Diskussion om den regionala vuxenutbildningens roll inom kompetensförsörjningen sker tillsammans med bland annat politiker, Arbetsförmedlingen och representanter från näringslivet.