chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

 
 

Hinder för lärande

Utvärderingscentret för vuxna invandrares språkkunskaper Testipiste har på uppdrag av undervisnings- och kulturministeriet gjort en kartläggning i mottagningscentren över de asylsökandes utbildningsbakgrund och arbetshistoria samt läs- och skrivkunskaper. Kartläggningen genomfördes under januari-mars 2016 och man intervjuade 1004 asylsökande från totalt 32 länder. Målet med kartläggningen är att man ska kunna förutspå det kommande utbildningsbehovet i takt med att antalet asylsökande har ökat. Utredningen överräcktes till minister Sanni Grahn-Laasonen på måndagen.

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, har lanserat ett webbaserat studiepaket som vänder sig till utbildningsverksamheter för vuxna. Studiepaketet är en av myndighetens största satsningar någonsin på vuxenutbildning.

 

Var inte rädd att söka EU-pengar, det är enklare än ni tror! Det rådet kommer från Christina Merker-Siesjö, verksamhetsansvarig för framgångsrika Yalla-trappan i Malmö.

Trappan-projektet startade 2006 för att hjälpa invandrarkvinnor i Rosengård att hitta sysselsättning och försörjning. ABF och ABL Malmö fanns med från starten och projektet finansierades med bidrag från Europeiska socialfonden (ESF). Projektet finns med i Folkbildningsrådets kartläggning av Folkbildningen och Europeiska socialfonden.

I Örebro kommun har en rad personer som arbetar som barnskötare och undersköterskor fått företrädesrätt (blivit ”inlasade”) och fått en tillsvidareanställning utan att ha formell utbildning. Att de inte har en formell utbildning betyder inte att de inte är duktiga på sitt jobb, men det ger dem en rad nackdelar i arbetslivet. Validering av deras kunskaper är svaret.

Som folkhögskollärare anser jag att vi har mycket att bidra med i ett europeiskt utbyte av pedagogiska metoder och arbetssätt, och förstås med folkbildningens stora mål att främja demokratin i dessa tider när demokratin nedmonteras i stora delar av regionen där vi trott och tänkt att den varit självklar.

Genom den nuvarande migrationskrisen har vuxenutbildningens viktiga roll för att stödja integrationen samt kompetensutveckla invandrare i den Europeiska unionen betonats. För att kunna stödja den pågående diskussionen och debatten kring denna fråga anordnar EPALE en vecka kring invandring och utbildning mellan den 25 till 29 april.
25 april 2016
by EPALE Moderator
(en)
2 Kommentarer
Kunskapsprogrammet för unga vuxna (NAO) som administreras av undervisnings- och kulturministeriet inleddes år 2013 som en del av ungdomsgarantin. Programmet genomförs åren 2013-2016 och målgruppen är unga vuxna i åldern 20-29 år som saknar utbildning på andra stadiet. Dessa unga vuxna erbjuds möjligheten att avlägga grundläggande yrkesutbildning, yrkesutbildning eller specialyrkesexamen eller delar av dessa. Programmet har nu genomförts på cirka 60 läroanstalter under drygt ett och ett halvt år. Nu är det dags att se hur programmet har framskridit.
18 september 2015
by Reeta KNUUTI
(fi)
tisdag 17 september 2019 till fredag 20 september 2019, Austria

8th Teaching & Education Conference, Vienna

The International Institute of Social and Economic Sciences invites you to participate in the 8th Teaching & Education Conference to be held on September 17 - 20, 2019 in Vienna, Austria, at the Vienna University of Technology - TU Wien.

The conference is co-organized by the University of New York in Prague, and hosted by the Vienna University of Technology - TU Wien.

torsdag 19 september 2019 till fredag 31 januari 2020, Estonia

TÄISKASVANUTE KOOLITAJA VÄLJAÕPE

Innowise Koolitaja Kompetentsikeskuse ja Eesti Täiskasvanute Koolitajate Kogukond koostöös välja töötatud põhjalik täiskasvanute koolitaja väljaõpe, mis annab Sulle tugeva baasi, teadmised ja oskused, et edukalt töötada koolitajana. Koolitusel läbitakse kõik koolitajale vajalikud kompetentsid - saad laiapõhjalised teadmised täiskasvanute koolitamise põhimõtetest ja kaasaegsed oskused koolitamiseks.

torsdag 13 juni 2019

Alfabetizzazione emergente nell’apprendimento degli adulti

ANILS, sezione di Prato-Pistoia, è lieta di invitare al seminario di formazione gratuito “Alfabetizzazione emergente nell’apprendimento degli adulti” tenuto da Katia Raspollini, docente di istruzione degli adulti.

Il seminario avrà luogo il giovedì 13 giugno dalle ore 17.00 alle ore 19.00 presso Aula Magna del Convitto Nazionale Cicognini di Prato (Piazza del Collegio n.13 – Quartiere centro).

tisdag 16 juli 2019, United Kingdom

Education for Sustainable Development and Global Citizenship

This conference is for educators in the post 16 sector. It will share the results of an Erasmus + Strategic Partnership project on Education for Sustainable Development and Global Citizenship (ESDGC) in the context of the Sustainable Development Goals agreed by world leaders, and the need to develop the capacities to navigate an increasingly globalised interdependent and digitally-interconnected world.

fredag 12 juli 2019, United Kingdom

National LEAFEA Summer Meeting

The Local Education Authorities Forum for the Education of Adults (LEAFEA) exists to promote the development of adult learning in and by local authorities in England. Adult learning is seen as a key component of local government agendas to help everyone achieve their potential, to give people a better quality of life, to promote health and well-being, to strengthen communities, assist in providing work and to provide services that meet community needs.

Den 13 februari i år släppte OECD rapporten Getting Skills Right: Future-Ready Adult Learning Systems. I rapporten ger OECD en bild av hur väl organisationens medlemsländer är rustade för framtiden när det gäller vuxenutbildning. Bland annat visar rapporten att många länder har stora utmaningar framför sig när det kommer till kunskap på arbetsmarknaden, men samtidigt har system för vuxenutbildning som inte kan möta dessa utmaningar.

På Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM kan du kostnadsfritt ladda ner skriften ”Att göra studiesituationen tillgänglig för vuxna med läsa- och skrivsvårigheter." Skriften vänder sig till personal inom vuxenutbildning; skolledare, lärare, studie- och yrkesvägledare, politiker och andra som är intresserade av att utforma en tillgänglig studiesituation. Den bidrar med information om hur läs- och skrivsvårigheter/ dyslexi kan yttra sig och berättar om pedagogiskt stöd.

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM är en statlig myndighet med uppdrag att ge människor med läsnedsättning tillgång till de medier de behöver på det sätt som passar dem. MTM:s vision är ett samhälle där alla medier är tillgängliga.

Personer som har en läsnedsättning kan låna talböcker på sitt bibliotek. Det finns även en tjänst, legimus.se, där man själv kan ladda ner talböcker kostnadsfritt. Mer information om hur man går tillväga för att ladda ner och läsa talböcker finns på legimus.se.

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, informerar om att första numret för 2016 av tidningen Lika värde har vuxenutbildning som tema. I det här numret går det bland annat att läsa om hur en studieverkstad i Stenungsund kan göra utbildning tillgänglig för vuxna med funktionsnedsättning. Det informeras även om ett gratis studiepaket riktat till vuxenutbildning som SPSM tagit fram samt om hur IKT (information, kommunikation och teknik) möter individuella behov. Tidningen går att beställa eller ladda ner gratis på SPSM:s hemsida.  

En kombination av aktiviteter kan vara ett sätt för individen att bidra till ett gott liv, för sig själv och för andra. Med stigande ålder blir det allt viktigare med en diskussion kring fortsättning, nedtrappning eller omflyttning i arbetslivet. Idén med brytpunkter innebär att utbildning och kompetensutveckling får en allt viktigare roll för att möjliggöra ett varierat, flexibelt och innovativt arbetsliv.

I rapporten Cirkeldeltagare efter 65 – livskvalitet och aktivt medborgarskap studeras bland annat vilken betydelse det har för äldre att delta i studiecirklar. I befolkningen är 19 procent äldre än 65 år men i studiecirklarna är det 36 procent. De senaste 20 åren har andelen cirkeldeltagare i ålderskategorin 65+ ökat kontinuerligt.  Vilken betydelse har det för äldre att delta i studiecirklar?

Rapporten är en fördjupad analys av resultaten från Undersökningen av Vuxnas färdigheter som beskriver problemlösningsförmåga i teknologirika miljöer, samt åtgärder för användning av IKT och problemlösning. De nordiska länderna och Nederländerna har den största andelen av vuxna (cirka 40%) med de bästa resultaten i problemlösning, medan Irland, Polen och Slovakien har den minsta andelen(cirka 20%). Skillnaderna i ländernas färdigheter i problemlösning med hjälp av IKT beror på skillnader i tillgång till internet och e-postanvändning.

Inga resultat hittades