chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

 
 

Resurs

Kontinuirani profesionalni razvoj za nastavnike koji rade u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju

Språk: HR

Publicerad Daria Mrsic

Organizacijski aspekti

Radi stručnog usavršavanja i profesionalnog napredovanja, vaspitači, stručni saradnici, kao i direktori predškolskih ustanova obuhvaćeni su obaveznim programima obuke, usavršavanja i provjere. Organizovani su od strane nadležnog ministarstva ili pedagoškoe institucije.

Podsticaji za učešće na kontinuirani profesionalni razvoj (CPD) aktivnosti - kontinuirani profesionalni razvoj provodi se kroz programe obuke, usavršavanja i vrednovanja.

Elementi vrednovanja stručnog usavršavanja nastavnika su: učestvovanje u stručnom usavršavanju što ga uspostavlja ministarstvo obrazovanja, učestvovanje u stručnom usavršavanju koje provode stručne ustanove i udruženja, stručno usavršavanje praćenjem savremene stručne literature i časopisa. Stručno usavršavanje vrednuje se kao: redovno, povremeno. Napredovati u zvanja mentora i savjetnika mogu samo nastavnici koji redovno pohađaju programe stručnog usavršavanja.

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH je izradila Model za unapređenje sistema kontinuiranog profesionalnog razvoja odgajatelja, nastavnika i stručnih saradnika u Bosni i Hercegovini.

Model podrazumijeva pravce profesionalnog razvoja kako bi ostvarili svoje ciljeve i ambicije, te podizanje nivoa svijesti prosvjetnih radnika i o tome kako ostvariti postavljene zadatke i kako unaprijediti profesionalnost i kompetentnost.

 

Takođe, BiH je u okviru Erasmus+ programa uspostavila eTwining portal koji je namjenjen usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja vaspitno-obrazovnih institucija, kroz razmjenu profesionalnog iskustva i usavršavanje jezičkih i informatičkih vještina.

 

Resursförfattare: 
Eurydice 2016
Publiceringsdatum:
tisdag, 25 juli, 2017
Typ av resurs: 
Möjligheter och resurser
Land:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn