chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

 
 

Nyhetsrum

Yalla-trappan startade med hjälp av EU-pengar

24/06/2015
Språk: SV

Var inte rädd att söka EU-pengar, det är enklare än ni tror! Det rådet kommer från Christina Merker-Siesjö, verksamhetsansvarig för framgångsrika Yalla-trappan i Malmö.

Trappan-projektet startade 2006 för att hjälpa invandrarkvinnor i Rosengård att hitta sysselsättning och försörjning. ABF och ABL Malmö fanns med från starten och projektet finansierades med bidrag från Europeiska socialfonden (ESF). Projektet finns med i Folkbildningsrådets kartläggning av Folkbildningen och Europeiska socialfonden.

För drygt fem år sedan övergick projektet till Yalla-trappan som är ett arbetsintegrerande socialt företag med verksamhet inom bland annat catering, sömnad och lokalvård. Ordförande Christina Merker-Siesjö har hunnit få en gedigen erfarenhet av detta med att söka pengar från ESF.

– Jag skulle vilja påstå att det har blivit enklare med åren, både ansökan och rapporteringen. Och det beror inte enbart på att jag har fått mer erfarenhet. Exempelvis används idag ekonomiska schabloner för deltagare och anställda i projektet. Tidigare krävdes en ansökan där ekonomin för varje enskild person skulle preciseras.

Hon anser att aktörerna inom svensk folkbildning bör bli bättre på att utnyttja möjligheten att söka EU-pengar.

– Folkbildningen står ekonomiskt tryggare med mer än ett ben i backen. Samtidigt som vi arbetar för det statliga och kommunala bidraget så måste vi också kunna se möjligheterna att söka finansiering för viktiga projekt från EU-håll eftersom den möjligheten faktiskt finns. Att det inte sker tror jag beror på osäkerhet och okunskap.

Det finns en föreställning om att det är svårförenligt med den idéburna verksamheten. Många överdriver också svårigheterna med att navigera rätt i byråkratin, menar Merker-Siesjö.

– Jag säger inte att det är lätt, det är mycket att sätta sig in i och det finns skyldighet att dokumentera och redovisa allt, men jag tror vi behöver vara mer innovativa och öppna för nya möjligheter att hitta finansiering för bra verksamheter. Socialfonden ligger helt i linje med den typen av verksamhet som vi vill och ska ägna oss åt, den vänder sig direkt till vår målgrupp. När nu möjligheten öppnar sig bör även vi inom folkbildningen ta till vara på den, säger Christina Merker-Siesjö och tillägger:

– Ovanan och säkerheten sätter käppar i hjulet för väldigt många bra idéer som man skulle ha kunnat få finansiellt stöd för. Min erfarenhet är att ESF-rådet är hjälpsamma, ger råd och ställer upp och träffas om man har frågor. Var inte rädd! Det är en stor möjlighet.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn