chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

 
 

Blogg

Europeiska Biblioteksnätverket för vuxnas läs- och skrivkunnighet

19/07/2015
by Ewa GUSTAFSSON
Språk: SV
Document available also in: EN SK

Läs- och skrivkunnighet för alla – Europeiska Biblioteksnätverket är ett nätverk för dem som arbetar på bibliotek med läs- och skrivkunnighet bland vuxna. Nätverket bildades 2014 med 20 medlemmar från hela Europa. Dess syfte är att diskutera och utbyta idéer om funktionell läs- och skrivkunnighet och den roll som biblioteken kan spela för att förbättra läs- och skrivkunnigheten hos EU:s befolkning.

Alla offentliga bibliotek i hela Europa har en roll att spela för att minska funktionell analfabetism bland sina medborgare. I UNESCO:s folkbiblioteksmanifest beskrivs den bibliotekens viktiga uppgift som är att: "stödja och delta i alfabetiseringsverksamheten och program för alla åldersgrupper, och initiera sådan verksamhet vid behov".

Arbetet med att minska analfabetismen sker redan på bibliotek runt om i Europa. I ett Europa som står inför en " läs- och skrivkunnighetskris" är det viktigt att samla krafter och intensifiera detta arbete, med bättre samarbete. Vårt nätverk är ett sätt för bibliotekarier i hela Europa att samarbeta tillsammans för att öka medvetenheten och sätta funktionell analfabetism bland vuxna tydligare på dagordningen för alla europeiska biblioteksmyndigheter.

Vår mission är att skapa ett utrymme för utbyte av idéer och ömsesidig uppmuntran bland biblioteksanställda, med syfte att vidareutveckla bibliotekstjänster som främjar läs- och skrivkunnighet bland Europas vuxna befolkning.

Hittills har vi gjort detta genom online-plattformar som Twitter och Facebook. Vartefter vårt nätverk växer hoppas vi att stärka vår röst och etablera samarbeten med andra europeiska grupper.

Om du vill gå med i vårt nätverk kan du hitta oss på twitter@literacyeurope eller mejla oss på: literacyeurope@gmail.com

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
  • Bild för Niamh O'Donovan
    Thank you Emma.
  • Bild för Emma GRAINGER

    Hi, thanks for this, sounds like a really interesting network - if a goal is to establish partnerships for this network be sure to add a profile under our partner finding heading https://ec.europa.eu/epale/en/partner-search