chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

ePlatforma za izobraževanje odraslih v Evropi

 
 

Spletni dnevnik

Svetovanje osebam s težavami v duševnem zdravju

13/03/2018
by Majda Suljanović
Jezik: SL

Osebe s težavami v duševnem zdravju, so ena izmed prednostnih ciljnih skupin, dejavnosti informiranja in svetovanja v izobraževanju odraslih. V Svetovalnem središču Gorenjska si želimo zmanjšati stigmatizacijo te populacije in jih spodbuditi k aktivnejši vključenosti v vseživljenjsko izobraževanje. S tem posamezniku omogočamo, da se zmore bolje pripraviti  na spremembe v svojem življenju, da oblikuje bolj kakovostne odnose z drugimi ljudmi in hkrati zmore poiskati ustrezno izobraževalno ponudbo v lokalnem okolju.

Uporabnikom storitev Dnevnega centra Šentgor Radovljica z mobilno svetovalno službo približujemo informativno-svetovalno dejavnost tako, da enkrat mesečno izvajamo delavnice skupinskega svetovanja v prostorih dnevnega centra.

Vsebino posamezne delavnice pripravimo upoštevajoč učne in izobraževalne potrebe ter zmožnosti svetovancev. Delo poteka v parih oziroma manjših skupinah, tako da svetovanci z aktivnim sodelovanjem v vsebinah in preko interakcij z ostalimi člani skupine, pridobivajo pomembne izkušnje  povezovanja.

Skozi prakso spoznavamo potrebe in želje te ciljne skupine po izobraževanju, ter dejavnike, ki jih vidijo kot ovire in hkrati posledico, da se v večji meri ne vključujejo v izobraževalne aktivnosti.

Izobraževalne potrebe oseb s težavami v duševnem zdravju so enake kot pri drugih ljudeh. Posebnost se kaže le v njihovi izobraževalni poti, ki jo zaznamujejo svojevrstni izzivi, kot so strah pred nesposobnostjo, slabša koncentracija kot posledica stranskih učinkov jemanja zdravil, težave s spominom, pomanjkanje samoiniciativnosti, neredna udeležba pri aktivnostih, slaba samopodoba in dvom okolice v njihov uspeh.

Z brezplačno informativno-svetovalno dejavnostjo jim nudimo podporo v obliki pomoči pri organizaciji časa, pri ovrednotenju učenja, pri krepitvi spomina in koncentracije ter pridobivanju pomembnih informacij. Svetovanci s težavami v duševnem zdravju zelo dobro sprejemajo vsebine, ki so namenjene izboljšanju koncentracije in pomnenja. Kot primer navajam eno izmed delavnic, ki smo jo izvedli s ciljem, da bi svetovanci spoznali povezanost čutil z umom. Spominske vaje vedno izvajamo ob spremljavi klasične glasbe. Za opogumljanje svetovancev k sodelovanju smo delavnico pričeli z igro »ugani po ukusu«. Posameznik je z zavezanimi očmi okusil košček hrane in poskušal ugotoviti, kaj je. Sledila je predstavitev uporabe čutov za boljše pomnjenje in izvedba vaje s katero smo naključno izbrane besede, vizualizirali tako, da smo njihov pomen ubesedili z uporabo čutil. Na koncu smo preizkusili, koliko besed smo si zapomili. Sledila je še vaja kjer so svetovanci v neprozorni vrečki otipali različne predmete in po otipu poskušali ugotoviti, kaj se skriva v vrečki. Refleksija, ki smo jo izvedli ob koncu delavnice je pokazala, da svetovanci z osredotočenjem na svoja čutila,  prepoznajo velik napredek pri pomnenju in koncentraciji.

S takšnimi in podobnimi delavnicami si želimo omiliti ovire, s katerimi se svetovanci s težavami v duševnem zdravju soočajo na svoji izobraževalni poti. Spodbujamo jih tudi k vključevanju v aktivnosti Večgeneracijskega centra Gorenjske, s čimer si širijo socialno mrežo in ponotranjajo koncept vseživljenjskega učenja, ostali udeleženci pa v interakciji z njimi premagujejo predsodke in stereotipe do drugačnih.

Glede na raznovrstnost podpore, ki jo nudimo osebam s težavami v duševnem zdravju Svetovalno središče Gorenjska, postaja pomemben člen pri procesu destigmatizacije in vključevanja teh oseb v lokalno okolje ter vseživljenjsko izobraževanje.

 

/epale/sl/file/lujeseniceisiojpglu_jesenice_isio.jpg

 

 

Majda Suljanović Hodžić je ISIO svetovalka v Svetovalnem središču Gorenjska, ki deluje na Ljudski univerzi Jesenice.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn
  • Slika za %user
    Zanimiv prispevek - informacije iz prakse so v veliko pomoč tudi drugim organizacijam, ki opravljamo strokovno delo z omenjeno skupino.